ЕС ще изгуби, ако не приеме Турция

  • 31 октомври 2012 11:14

  • 761
  • 4
ЕС ще изгуби, ако не приеме Турция
©

Ако Турция не бъде приета в Европейския съюз до 2023 г., блокът много ще изгуби, каза премиерът на страната Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс.

Министър-председателят на югоизточната ни съседка говори на конференция в Берлин. То  заяви по време на форума в германската столица: Вероятно няма да чакаме толкова дълго да се присъединим към блока, но ако ни забавят членството Европа ще изгуби, най-малко ЕС ще изгуби, защото няма да приеме Турция.

Мнозинството от населението изповядва исляма, но държавата ни е светска, подчерта Ердоган, като посочи, че в ЕС живеят около 6 млн. негови сънародници, като половината от тях са във Федералната република. Това е първият път, когато Ердоган посочва колко дълго Турция ще чака пълноправното си членство в блока.

Страната започна преговори през 2005 г., но досега е затворила само една от 35-те глави. Брюксел критикува Анкара, че не спазва правата на човека и свободата на словото. Напредъкът на Турция е блокиран заради противопоставянето на някои членки на 27-те и неуспеха на преговорите за разрешаването на кипърския проблем. През 1974 г. турската армия окупира северната част на острова и създава т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара.

Крайният срок за турското членство също не е избран случайно, коментира Ройтерс. Турция през 2023 г. отбелязва 100 години от създаването на републиката, създадена върху останките на Османската империя, припомня медията.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
761 4

Коментари 4

Добави коментар

2013.01.16 | 14:12

4
Към момента са около 6 млн,живеещите в ЕС.Тъжна и майка на Европата,ако допусне тази фатална грешка.Турция има великолепна дипломатическа школа с далечна и непроменлива стратегия,която, чрез изграждане на огромна диаспора ,във отделните страни-членки,с финасиране на бизнес,инвестиране на младите в образование и наука,ще наложи постепенно свои представители ,отначало на регионално ниво,а след години в Парламент и Правителство на съответната държава.Нека да не ги подценяваме.Примера с една малка България е показателен,където заради дребни,конюктурни патийни интереси, допуснахме ДПС,да играе роля на балансъор повече от 20 години.Представете си,какво ще се случи в другите мощни държави,при огромните икономически и финансови възможности на Турция.Нека не мислим,че Турция,е само"Капалъ Чарши"
долни турци

2013.01.16 | 14:12

3
гнусни миризливи долни турци ....каква Европа какви пет лева ... я марш в Анадола!

2013.01.16 | 14:12

2
Защо да влизат в ЕС, нали са в НАТО, имат си атомни бомби за "мирни цели", не са избили арменците, не избиват кюрдите, в Турция живеят в мир с християните. Всички други народи в живеещи в Турция са равнопоставени и учат и говорят на майчина си език, жените не се забулват и са в кафенетата наравно с мъжете.
Абсолютно е прав турския премиер! ЕС ще загуби, ня

2013.01.16 | 14:12

1
Абсолютно е прав турския премиер! ЕС ще загуби, няма да влязат в съюза малко по-малко от 70 милиона ислямски терориста и витаещите около тях цигански катуни и тероризиращи християнска Европа!

Добави коментар

Водещи новини