Германия подкрепя политиката на Турция спрямо Сирия

  • 30 октомври 2012 21:38

  • 845
  • 2
Германия подкрепя политиката на Турция спрямо Сирия
©

Германия има намерение да действа в тясно сътрудничество с Турция в търсенето на решение на сирийския конфликт, заяви днес германският външен министър Гидо Вестервеле на церемонията по откриването на новото посолство на Анкара в Берлин, предаде ИТАР-ТАСС.

На откриването присъства и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който по-рано днес пристигна на двудневно посещение в Германия. Като партньор в НАТО Германия е на страната на Турция, изтъкнал Вестервеле. Той изрази надежда, че Анкара и Брюксел ще
продължат усилията си за сближаване. По думите му "затишието в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС през последните
две години, не е изгодно за нито една от двете страни". Новото здание на посолството на Турция в Берлин се намира в дипломатическия квартал на германската столица близо до столичния парк Тиргартен. Участъкът земя с площ 4000 кв. м. бил придобит още от Османската империя през 1918 г. След създаването на турската република до 1944 г. на същото място се е намирала резиденцията на дипломатическите представители на Анкара в Германия. При бомбардировките по време на Втората световна война зданието на резиденцията е било разрушено. Стойността на новия комплекс на посолството е около 30 милиона евро, посочва ИТАР-ТАСС.

Утре Ердоган ще се срещне с канцлера на Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се. Очаква се Ердоган да обсъди с Меркел усилията за борба с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) и кризата в Сирия. Ердоган много пъти се е оплаквал, че европейските страни не подкрепят достатъчно Турция в борбата с ПКК, като неотдавна дори посочи Франция и Германия като държави, които не искат Турция да реши проблема си с тероризма. Турските очаквания за визови облекчения и германските тревоги за нарушенията на правата на човека в Турция, особено за свободата на изразяване, също се очаква да бъдат тема на разговорите.

Последвайте канала на

БТА
845 2

Коментари 2

Добави коментар

2012.11.01 | 16:29

2
ГЕРМАНИЯ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДОКАЗА, ЧЕ ДИПЛОМАЦИЯТА И Е НУЛА.
НАТО терористи

2012.11.01 | 16:29

1
Германия и Турция? Те не бяха ли една държава?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини