6000 полицаи ще бранят Меркел в Атина

08 октомври 2012 11:49

6000 полицаи ще бранят Меркел в Атина
©
1286 0

Близо 6000 полицаи ще бъдат разположени в столицата на Гърция по време на 6-часовата визита на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се във вторник, съобщава Ройтерс.

Центърът на Атина ще бъде забранен за протестни шествия, планирани от профсъюзите и опозиционните партии. Гостуването на Меркел е знак на германска подкрепа за коалиционното правителство на Андонис Самарас, което седмици наред не успява да се споразумее с международните кредитори, да преодолее вътрешните спорове на партиите и да удържа растящият обществен гняв. Визитата е и демонстриране на доверие лично към Самарас, от чиято готовност за реформи били приятно изненадани съветниците на канцлера. Една от причините Меркел да не посети досега Гърция било разочарованието от мотаенето на правителството на социалиста Георгиос ПапандреуГеоргиос Папандреу Георгиос Папандреу – гръцки политик. Премиер на Гърция от 2009 г. до 2011 г. Георгиос и на наследилият го технократ Лукас ПападимосЛукас Пападимос Лукас Пападимос – гръцки икономист и политик. Премиер на Гърция от 10 ноември 2011 г. до 16 май 2012. Според редица експерти, Меркел  ще може да каже в очите на Самарас, че докато не минат изборите в Германия, той не може да разчита от нея на нищо повече от евентуално удължаване с две години на срока за новите бюджетни съкращения и по-ниски лихви по кредитите от ЕС.

Мнозинството от гърците обвиняват лично Меркел за страданията си. Критиците й, някои от които три години я представят като нацист, обещават протести във вторник по време на първото й посещение в страната от избухването на кризата в еврозоната през 2009г. Тя не идва да подкрепи Гърция. Точно нейната политика докара страната ни до ръба на пропастта. Тя идва да спаси корумпираната, мразена и сервилна политическа система. Ще я посрещнем подобаващо, заяви Алексис Ципрас, лидер на радикалната лява опозиционна коалиция "Сириза".

Филип Епитропов
1286 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини