В Лил скочиха срещу роми

  • 29 септември 2012 17:18

  • 2560
  • 2
В Лил скочиха срещу роми
©

Около 700 души участваха днес в протест из улиците на френския град Лил срещу евентуалното разполагане на ромски лагер в градчето Сисоан, намиращо се на 15 километра югоизточно от Лил, предаде АФП.

Протестиращите настояваха, че градчето Сисоан е малко /с 4500 жители/ и не може да приеме нови обитатели, тъй като няма места в местните училищата за техните деца, нито пък социалните служби ще могат да се погрижат подобаващо за тях. Жителите на Сисоан предупреждават, че ако ромите бъдат настанени на територията на градчето им, те лично ще разтурят лагера им по примера на жителите на Марсилия, изгонили в четвъртък роми от техния лагер в близост до града. Ромите, които би трябвало да бъдат настанени в Сисоан, преди това живееха в лагер в предградие на Лил, разтурен през август.

В днешната демонстрация в Сисоан не бяха допуснати членове на крайнодясната партия Национален фронт. Присъстваха депутати от избирателния район на Лил и Сисоан. Демонстрантите обаче се сблъскаха и с недоволството на някои жители на Лил, обвинили ги, че са расисти и фашисти.

Последвайте канала на

БТА
2560 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
mitko

2012.09.30 | 11:49

2
aide da gi integrirat sega kato ni davaha akal na nas
Боко Тиквата

2012.09.30 | 09:12

1
"не може да приеме нови обитатели, тъй като няма места в местните училищата за техните деца" - Ха, ха, ха .... Ха, ха, ха ....Ха, ха, ха ....Ха, ха, ха ....Ха, ха, ха ....Ха, ха, ха ....Ха, ха, ха ....Ха, ха, ха ....Ха, ха, ха ....Ха, ха, ха ....

Добави коментар

Водещи новини