Испания затяга коланите с драконови мерки

  • 27 септември 2012 19:02

  • 661
  • 0
Испания затяга коланите с драконови мерки
©

Днес испанското правителство обяви драконовски мерки за икономии и орязване на бюджета за 2013 г. Те предвиждат съкращаване на публичните разходи с 27.3 млрд. евро, вдигане на данъците и замразяване на заплатите в публичния сектор, съобщава Financial Times, като определя бюджета за следващата година като "най-строгия от ерата на Франко насам".

Новите мерки за затягане на коланите в Испания идват на фона на рекордните данни за безработицата, достигнала 21.5%, като при най-младите испанци тя достига до 50 на сто. В навечерието на решението за бюджетни промени стотици хиляди испанци протестираха в столицата Мадрид и други градове на страната, което доведе и до сблъсъци с полицията.

Свиването на бюджетния дефицит има за цел Испания да избегне нуждата от международна помощ, която ще постави на страната условия, подобни на тези в Гърция, Португалия и Ирландия. Мадрид вече оряза бюджета за 2012 година с близо 27 милиарда евро, припомня ДПА.

Мерките се фокусират върху орязването на публичните разходи, а не толкова върху вдигането на данъците, заяви вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария. Тя допълни, че през следващите 6 месеца ще бъдат приети промени в цели 43 закона с цел реформиране на икономиката.

Министърът по бюджетните въпроси Кристобал Монторо заяви, че мерките са "най-голямата фискална консолидация в епохата на демокрацията". Те целят да намалят правителствените разходи с 16.9%, което е с два процентни пункта повече, отколкото бе предварително обявено.

Дясно-центристкото правителство на Мариано Рахой реши да не вдига данък добавена стойност и да не намалява обезщетенията за безработица и пенсиите, заявявайки че това ще доведе до допълнително свиване на търсенето и задълбочаване на рецесията, в която страната изпадна за втори път от началото на дълговата криза в еврозоната. С днешните решения обаче се замразяват заплатите в публичната сфера.

"Приоритетът ни е да постигнем стабилни публични финанси, но това не трябва да е на всяка цена", обяви вицепремиерът Сантамария. "Ние трябва да подкрепим тези, които са в най-голяма нужда, но без да забавяме така необходимото възстановяване на икономиката", допълни тя.

Обявените бюджетни икономии се равняват на 1.6% от брутния вътрешен продукт на Испания. Към това ще бъде добавено и свиване на бюджетите на автономните региони със сума, равняваща се на 1.4% от БВП. Заедно с още другите предвидени икономии, корекцията на публичните разходи ще достигне 5.3% от БВП, каквото е изискването на Брюксел, уточнява Financial Times, цитирани от Капитал.

Последвайте канала на

661 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини