Словакия забрани вноса на алкохол от Чехия

  • 18 септември 2012 18:18

  • 1305
  • 0
Словакия забрани вноса на алкохол от Чехия
©

Словакия забрани днес вноса и продажбата на внесени от Чехия напитки, съдържащи над 20 процента алкохол, съобщи АФП.

21 души починаха в Чехия след натравяне с фалшив алкохол. В съседна Словакия четирима души остават в болница след консумация на такива напитки. Забраната влиза в сила днес в 17 ч. местно време (18 ч. българско време). Мярката е взета превантивно, след като словашките власти узнали, че местни търговски вериги планират да пуснат в продажба утре големи партиди чешки алкохол.

В Чехия, която е на второ място в света по употреба на алкохол на глава от пълнолетното население след Молдова, в петък бе въведена пълна забрана за продажба на напитки, съдържащи над 20 процента алкохол. Мярката, която е предприета за първи път в историята на страната, може да остане в сила до два месеца, прогнозираха властите, които изчисляват дела на черния пазар в този сектор на 20 процента. Чешката полиция продължава да издирва основния източник на отровните спиртни напитки. 23 производители и дистрибутори на незаконен алкохол бяха уведомени днес за повдигнатите им обвинения.

В друга съседна на Чехия страна - Полша, където петима души починаха през последните две седмици след употреба на алкохол менте, правителството забрани в неделя вноса на чешки твърд алкохол.

Последвайте канала на

БТА
1305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини