Съд в Рим отхвърли заповедите за задържане на мигранти в Албания

  • 18 октомври 2024 19:30

  • 350
  • 2
Съд в Рим отхвърли заповедите за задържане на мигранти в Албания
© Getty Images/Guliver

Съд в Рим отхвърли днес заповедите за задържането на група мигранти в приемен център в Албания и каза, че те имат право да бъдат прехвърлени в Италия, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1715

Според Ройтерс това съдебно решение е удар по плана на италианския премиер Джорджа Мелони Джорджа Мелони Джорджа Мелони е италиански политик и журналист, министър-председател на страната от 22 октомври да настанява кандидати за убежище в чужди страни.

Тази седмица общо 16 мигранти бяха спасени в Средиземно море и откарани в Албания от кораб на италианския военноморски флот. Тези хора са първата група мигранти, които се планираше да бъдат настанени в приемния център в Джадър, след като преминат през центъра за идентификация в Шънджин.

Четирима от тези 16 души вече бяха прехвърлени от Албания в Италия по здравословни причини или защото са непълнолетни.

"Отказът да бъдат потвърдени задържанията в албански центрове се дължи на факта, че е невъзможно държавите на произход на задържаните хора да бъдат признати за сигурни страни", което е аргумент в полза на това, че те имат "право да бъдат докарани в Италия", се казва в изявление на председателката на съда Лучана Санджовани.

Мелони представи в Брюксел миграционното споразумение между Италия и Албания

Артуро Салерни, който е адвокат, ангажиран със съдебния процес, каза пред Ройтерс, че съдебното решение се отнася за всички 12 мигранти, които са останали в Албания.

Само мигранти, които идват от някоя от страните, включени в списък с 22 държави, определяни от Италия като сигурни, може да бъдат изпращани в Албания.

Съдебното решение предизвика недоволството на партията на Джорджа Мелони Джорджа Мелони Джорджа Мелони е италиански политик и журналист, министър-председател на страната от 22 октомври "Италиански братя".

"Някои политизирани магистрати решиха, че няма сигурни страни на произход. Те искат да премахнат границите на Италия, но ние няма да го позволим", се казва в изявление на партията, публикувано в социалната мрежа "Екс", отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
350 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.10.18 | 22:23

2
ДА ИЗГОНЯТ ПРОДАЖНИТЕ СЪДИИ В АЛБАНИЯ ЗАЕДНО С МИГРАНТИТЕ

2024.10.18 | 21:14

1
Това ще промени живота ви! Не пропускайте шанса----> mub.me/vazhno

Добави коментар

Водещи новини