Оланд затваря най-старата АЕЦ във Франция

  • 14 септември 2012 16:54

  • 627
  • 0
Оланд затваря най-старата АЕЦ във Франция
© Getty Images/Guliver

Най-старата ядрена централа във Фесенем (Фесенхайм) на границата с Германия, ще бъде затворена до края на 2016 година. Това обяви френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12, предадоха ДПА и Франс прес. По време на предизборната си кампания за президент Оланд посочи, че ще закрие 35-годишната централа, но не посочи точна дата.

Той увери, че затварянето на централата, което е част от плана му да намали дела на ядрената енергетика в енергийния микс на Франция от 75 процента на 50 процента до 2025 година, няма да засегне регионалните доставки на електроенергия, нито пък ще доведе до съкращаване на работни места.

Жителите на Фесенем, много от които зависят от работните места в централата, се противопоставиха на затварянето. Миналата година френските органи, отговарящи за ядрената енергия, разрешиха централата да работи още 10 години, ако бъде заздравена циментовата основа на един от реакторите.

В експлоатация от 1977 г., АЕЦ "Фесенем" е най-старата действаща атомна електроцентрала във Франция, припомня АФП. Поради тази причина тя е особено критикувана от еколозите. Централата, която е експлоатирана от Е Де Еф, има два 900-мегаватови реактора.

Последвайте канала на

627 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини