Euronews с изтекъл документ от Европейската Комисия

  • 17 септември 2024 09:38

  • 1162
  • 0
Euronews с изтекъл документ от Европейската Комисия
© shutterstock

Еврочиновниците ще препоръчат забраната за пушене в ЕС да е не само на закрито, но и на терасите на кафенетата, на автобусните спирки и зоологическите градини. 

Документът предвижда забраната да важи не само за тютюнопушенето, но и за вейпинга. 

Плановете на Комисията ще бъдат представени на 17 септември, като те ще разширят настоящите препоръки, които са от 2009 г. Те са предназначени да намалят излагането на вторичен дим на обществени места, работни места и обществен транспорт.

Последната версия на проекта – видяна от  Euronews все още ще подлежи на промяна, но стремежът е  да се изчистят обществените пространства от цигарен дим, като отразявайки и нарастващата загриженост относно вейповете, те също да не могат да се използват на обществени места. 

Препоръките не са правно обвързващи, тъй като страните от ЕС имат право сами да решават този въпрос, но предоставят рамка, която държавите-членки могат да следват като част от по-широките усилия за ограничаване на рака, свързан с тютюнопушенето. Комисията твърди, че през годините на прилагане на сегашната забрана за тютюнопушене на закрито се наблюдавал спад раковите заболявания, заради намаляване на експозицията на цигарен дим. 

Новите препоръки на Комисията имат за цел да ограничат употребата и на по-широка гама от нововъзникващи продукти, включително „нагряващи се тютюневи изделия и електронни цигари, независимо дали съдържат или не съдържат никотин“. 

Комисията иска да включи в ограниченията и „тютюневите заместители, излъчващи аерозол“, показва изтеклия документ. 

Макар, че тези продукти са по-малко вредни алтернативи на традиционното пушене, те излагат на вредни вещества потребителите, въпреки, че излагането е по-ниско. 

Съгласно новия проект външните или полуоткритите зони - дефинирани като частично покрити или затворени пространства като покриви, балкони, веранди и вътрешни дворове - свързани със заведения за услуги като ресторанти, барове и кафенета, трябва да станат зони без тютюнев дим. 

Центровете на обществения транспорт, включително автобусни спирки и летища, също ще бъдат обхванати, а пушенето също ще бъде забранено на открити площи на работни места, болници и домове за възрастни хора. 

Зоните за отдих, където присъстват деца, включително обществени детски площадки, увеселителни паркове, плувни басейни и зоологически градини, също са включени, както и образователни помещения - от детските градини до университетите. 

Проектът идва в последните дни на настоящия здравен комисар Стела Кириакидес, като той ще се представи тепърва, след което подлежи на обсъждане от държавите-членки. А бъдещото му прилагане в ЕС ще зависи от решението на всяка държава-членка. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1162 0

Водещи новини