В Кипър влиза в сила реформа на предучилищното образование

  • 09 септември 2024 07:42

  • 207
  • 0
В Кипър влиза в сила реформа на предучилищното образование
© Novini.bg/ Canva

В Кипър днес се открива новата учебна година в началните училища и детските градини. С първия учебен ден в сила влиза реформа на предучилищното образование и прилагането на две правителствени програми с общ бюджет от 20 млн. евро за субсидии за деца на възраст до четири и половина години. 

Безплатното задължително предучилищно образование в Кипър се разширява съгласно приетото през март законодателство. Новата учебна година е първата с прием на децата, навършили 4 години и 6 месеца. Изискваната минимална възраст бе намалена с 2 месеца, а всяка следваща учебна година тя ще спада с по един месец, докато достигне 4 години, обясни министърът на образованието Атина Михайлиду. Целта е по-добра подготовка на малките деца за училище.

Като "мост" към изпълнението на тази реформа ще действа започващата програма за субсидиране на обучение и храна за деца на възраст от 4 години до 4 години и половина в детските градини, съобщи заместник-министърът на социалните грижи Марилена Евангелу.

Правителството удължи и схемата за подпомагане на родителите с деца до 4-годишна възраст в детските заведения, пише БНР. 

Двата плана се насочени към укрепване на семействата и предоставяне на достъп до качествено образование и приобщаващи грижи, каза заместник-министър Евангелу. От тях се очаква да се възползват общо около 25 000 деца.

Българинът е на едно от последните места по брой прочетени книги в ЕС

Последвайте канала на

Радина Лазарова
207 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини