Министерството на отбраната на Румъния свиква резервистите от два окръга на специфична подготовка

  • 26 август 2024 22:21

  • 607
  • 2
Министерството на отбраната на Румъния свиква резервистите от два окръга на специфична подготовка
© Gettyimages

Министерството на отбраната на Румъния свиква резервистите от окръзите Прахова и Дъмбовица на специфична подготовка през първата седмица на септември, съобщава телевизия Диджи 24, като се позова на съобщение на страницата на военното ведомство.

В периода 2-7 септември 2024 г. в окръзите Прахова и Дъмбовица ще се проведе учение за оценка на резерва MOBEX PH-DB-24. Този вид учения се планират и организират периодично с цел оценка на нивото на попълване на частите с персонал и техника и постигане на сплотеност на действията между активните военнослужещи и военнослужещите от резерва, посочват от Министерството на отбраната.

Гражданите от резерва на армията с постоянен адрес в окръзите Прахова и Дъмбовица ще бъдат повикани във военните поделения, където са разпределени, за специфични тренировъчни дейности.

НС реши: Ще изграждаме Щаб на регионално компонентно командване на специални операции с Румъния

Министерството на отбраната уточнява, че подобно учение бе проведено в окръг Прахова през 2009 г., а в окръг Дъмбовица – през 2014 г.

Румънски медии пишат през последните месеци за огромен кадрови недостиг в румънската армия. Според данни на министерството на отбраната най-голям е дефицитът на офицери, където степента на заетост е едва 57 процента.

Като основни причини за недостига на персонал телевизия Диджи 24 посочва нивото на заплатите и ранните пенсионирания.

На този фон през пролетната кампания за набиране на персонал стана ясно, че около една четвърт от кандидатите за военна служба в румънската армия не са издържали теста за физическа подготовка. Според данни на Министерството на отбраната за конкурс са били обявени 5093 позиции, за които са кандидатствали 6448 души (20 процента жени), а са приети едва 2626.

Средната месечна заплата на професионален войник/сержант в Румъния е 5082 леи (2032 лв.), към които се добавят различни плащания за оборудване, транспорт, жилище под наем и др.

Наборната военна служба в Румъния бе премахната през 2007 г. Преди тази промяна армията наброяваше повече от 300 хиляди души. В момента, по данни на Министерството на националната отбрана, около 70 хиляди души служат във въоръжените сили.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
607 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.08.26 | 22:55

2
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР! 2024.08.22 | 16:47 7 Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!
Хахахаха

2024.08.26 | 22:46

1
Мамалигите са прочути войни. Удряш един а другите бягат и викат вай кръв

Добави коментар

Водещи новини