Вносът и износът на Германия намаляват през първото полугодие

  • 19 август 2024 16:06

  • 211
  • 0
Вносът и износът на Германия намаляват през първото полугодие
© Getty Images/Guliver

Износът и вносът на Германия са намалели през първата половина на настоящата година, подчертавайки слабото състояние на най-голямата икономика в Европа, съобщава ДПА, позовавайки се на най-новите данни от Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis).

Износът е намалял с 1,6 на сто на годишна база до 801,7 милиарда евро (885,2 милиарда долара), докато вносът е отслабнал повече - с 6,2 на сто до 662,8 милиарда евро.

В резултат на това търговският излишък на Германия нараства с 28,7 на сто, до 138,8 милиарда евро.

Износът беше слаб в ключови сектори за германската икономика. Стойността на изнесените автомобили и авточасти намалява с 2,4 на сто, а изнесените машинни намаляват с 4,4 на сто. Износът на химически продукти също отслабва с 4,4 на сто.

САЩ остават най-големият купувач на германски стоки, изпреварвайки Франция и Нидерландия.

През първата половина на 2024 г. повечето стоки, внесени в Германия, са от Китай.

Германия одобри спорен проект за газови сондажи в Северно море

Поръчките към промишлените производители в Германия се понижиха през юни за шести пореден месец, показват още данни на "Дестатис", публикувани също днес.

Запасът от промишлени поръчки, коригирани спрямо цените, е намалял с 0,2 на сто на месечна база, както и с 6,2 на сто на годишна база през юни.

Неизпълнените поръчки намаляха по-специално в секторите на машиностроенето и автомобилостроенето, отслабвайки съответно с 0,9 и 0,7 на сто на месечна база. Това беше 17-и пореден месечен спад за автомобилния сектор.

Неизпълнените поръчки, отправени към германските промишлени компании, са се увеличили с 0,6 на сто през юни, отбелязвайки първото си увеличение от февруари. Броят на поръчките, направени от клиенти от други страни, са намалели с 0,7 на сто, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
211 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини