Скандинавските страни обединяват усилия срещу бандите в Швеция

  • 15 август 2024 13:25

  • 457
  • 2
Скандинавските страни обединяват усилия срещу бандите в Швеция
© gettyimages

Скандинавските страни ще засилят сътрудничеството си в борбата с организираната престъпност, създавайки нов полицейски център в Стокхолм. Това е реакция на нарастващата заплаха от шведски престъпни банди, които вече оперират и в Норвегия, Финландия и Дания. Центърът ще бъде базиран в Стокхолм, където ще работят полицейски служители от Финландия, Норвегия и Дания, за да споделят информация и предотвратяват разрастването на престъпните мрежи, предава Ройтерс.

Шведският министър на правосъдието Гунар Стромер заяви, че целта е по-ранно идентифициране на младежи, застрашени от въвличане в престъпни групи, и предотвратяване на тяхното участие в насилствени престъпления. Датският министър на правосъдието Петер Хумелгаард изрази загриженост за разпространението на "шведската култура на насилие", която той определи като нежелана в Дания.

Престъпността в Швеция се свързва с дългогодишни проблеми с интеграцията на имигрантите, а страната има най-висок процент на насилие с оръжие на глава от населението в ЕС. През последните години престъпните банди се активизират и в съседните скандинавски страни, като Норвегия и Дания също усещат последиците. Норвегия съобщи, че шведските престъпни мрежи вече оперират на територията на цялата страна, привлечени от по-високите цени на наркотиците и по-слабата конкуренция.

Арести в Швеция след изстрели край посолството на Израел

Швеция значително затегна имиграционната си политика през последните години, след като престъпността нарасна. Дясноцентристкото правителство, избрано през 2022 г., обеща да се справи с проблема, но предизвикателствата остават големи.

Последвайте канала на

Калина Христова
457 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.15 | 13:58

2
Разкарайте азиатците и африканците!Не си вкарвайте бандити!Всичките са катунари и затворници!
Снежко Снежев

2024.08.15 | 13:42

1
Тъпи гейтаци... пуснаха и приеха цялата измет на света, а сега щели да се... обединяват:)))?!?

Добави коментар

Водещи новини