Кметът на Синтики: Отваряме противопожарни зони по границата с България

  • 09 август 2024 22:55

  • 509
  • 0
Кметът на Синтики: Отваряме противопожарни зони по границата с България
© Bulphoto (архив)

Пожарът, който гори от средата на юли на българо-гръцката граница, все още е активен. Той беше предизвикан  от падането на мълния на височина от 1400 м в планината Орвилос.  

Продължителната суша, силните ветрове, както и много високите температури, съчетани с ниска влажност, направиха условията благоприятни за горски пожари в района, като пожарът сега се намира в западната част на планината. Според учените огънят пълзи в букова гора и това на практика означава, че на този етап не се разпространява толкова лесно. Огънят обаче много бързо се прехвърли  и в  България и гори неконтролируемо на три фронта, съобщава Bulgaria ON AIR. 

"В момента отваряме противопожарни зони по границата с България и вниманието на всички заинтересовани страни е насочено към тази част", отбелязва кметът на Синтики Йоргос Тациос.

Горски служител пострада при разчистване на терена на пожара на българо-гръцката граница

Но защо огънят все още гори 23 дни след първите пламъци? Според кмета фактът, че това е недостъпен район, съчетан със съществуването на неизследвани минни полета от времето на Гражданската война, е затруднил овладяването му. 

"Горещият район е пълен с противопехотни мини, поставени от бунтовниците. Когато специалните служби на армията се качиха да проверят откъде може да мине пожарната, засичаха метал навсякъде и забраниха достъпа на автомобили. При пожара чухме много експлозии на мини, които също предизвикаха пожари. За съжаление, този пожар ще бъде потушен само ако вали достатъчно - нещо подобно, според метеорологичните прогнози, не изглежда да се случи преди 20 август - или ако достигне зоната на пожара, изгаряйки цялата междинна част", ​​подчерта Тациос. 

Той добави, че този пожар ще бъде голям урок и това е така, защото двете села, Aхладохори и Aгистрo, които бяха приближени от пламъците и жителите бяха евакуирани като предпазна мярка.

"Двете са построени в планината и за щастие, огънят ги приближи от северната страна и затова евакуацията стана от юг. Ако беше направено обратното и при положение, че е път, нямаше да можем да помогнем на жителите. Затова сме помолили и министъра на климатичната криза и гражданската защита Кикилия да свърже тези две села с път, за да има втори, алтернативен проход", допълни кметът на Синтики. 

Досега огнената стихия е погълнала повече от 26 000 хектара девствени гори.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
509 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини