Руски фейк запали Острова

  • 05 август 2024 14:10

  • 3587
  • 0
Руски фейк запали Острова
© Getty images (архив)

"Фалшива новина, разпространена от базиран в Русия сайт, е причина за безредиците, които запалиха Острова през последно време", това написа британският вестник "Дейли телеграф".

"Интернет страница, маскирана като информационен портал от САЩ, разпространи фейка, че тийнейджърът, когото полицията в северозападния английски град Саутпорт арестува за убийството на трите момиченца се казва Али Ал Шакати", добави цитираната медия.

"Новината" бе подета и публикувана от създателя и лидер на крайнодясната "Лига за защита на Англия" Томи Робинсън, скандалния инфлуенсър Андрю Тейт и други в социалните мрежи. Публикациите им станаха "вирусни" и се превърнаха в причина за протестите и съпътстващите ги масови безредици", посочи още изданието.

"Channel3 Now е имитация на американски сайт със същото име. Имитацията е базирана в руския град Ижевск (на около 1000 километра източно от Москва). Руският сайт преди известно време публикува статия за това как спортистът от Националната футболна лига на САЩ Ксавиен Хоуард е забременил четири жени едновременно", допълни вестникът.

Както вече екипът на novini.bg писа, Саутпорт и други градове бяха обхванати от антимигрантски протести и безредици.

Киър Стармър свика спешна среща заради протестите във Великобритания

Причината за тях бе тройното убийство в Саутпорт.

По случая бе задържан Аксел Рудакубана - син на мигранти–християни от Руанда.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3587 0

Свързани новини

Водещи новини