Европол предупреди, че организираната престъпност набира сила в Европа

  • 20 юли 2024 21:26

  • 433
  • 2
Европол предупреди, че организираната престъпност набира сила в Европа
© Gettyimages

Организираната престъпност се разпространява в Европа, като се наблюдава тенденция на увеличаване на свързаното с нея насилие, което представлява проблем в редица държави, включително Германия, предупреди изпълнителният директор на Европейската агенция за полицейско сътрудничество (Европол) Катрин де Бол, цитирана от БТА.

"Организираната престъпност се разраства. Тя се възползва от всяка слабост", обобщи Де Бол в интервю за списание "Шпигел".

Тя даде конкретен пример пред германското издание с увеличаването на наркотрафика, който на свой ред подхранва насилието. Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

Разбиха мрежа за фалшиви документи в Гърция

Ръководителката на Европол отбеляза, че търговията с други видове наркотици също нараства. "Ситуацията е драматична", предупреди тя.

По данни на Европол в целия ЕС са активни 821 по-големи престъпни мрежи с общо над 25 хиляди членове. Техният основен бизнес е наркотрафикът, обобщи базираната в Хага агенция в публикуван наскоро анализ.

Де Бол каза още пред "Шпигел", че парите, спечелени в Европа от наркотици, остават предимно на континента и са инвестирани в местната икономика. "Това прави организираната престъпност една от най-големите опасности на нашето време", предупреди тя.

Полицията се нуждае от технически средства, правомощия и персонал, за да има шанс в борбата с престъпните мрежи. "Ако не инвестираме повече, ще загубим тази битка", подчерта изпълнителният директор на Европол.

"Шпигел" дава пример с конфликт между германски и нидерландски наркобанди в района на Кьолн, Западна Германия. Престъпниците залагат експлозиви пред домове и офиси и отвличат хора, за да оказват натиск.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
433 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.07.20 | 22:21

2
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

2024.07.20 | 21:55

1
Пропорционално с нарастването на иДжинерите на Меркел нараства и престъпността, що така.

Добави коментар

Водещи новини