Почина албанският писател Исмаил Кадаре

  • 01 юли 2024 11:07

  • 269
  • 0
Почина албанският писател Исмаил Кадаре
© getty images

Албанският писател Исмаил Кадаре почина на 88 години тази сутрин, съобщи Франс прес, позовавайки се на издателя на писателя, съобщава БТА. 

Г-н Кадарe е починал от сърдечен удар, уточниха от болницата в Тирана. Той пристигна "без признаци на живот", лекарите му направиха сърдечен масаж, но той "почина около 8:40 ч. местно време (09:40 ч. българско време), съобщиха от болницата.

Кадаре е роден на 28 януари 1936 година в албанския град Гирокастра. 

Саркастичен етнограф, романист, редуващ гротеска и епос, Исмаил Кадаре изследва митовете и историята на своята страна, за да направи дисекция на механизмите на "универсалното зло" - тоталитаризма.

Почина звезда от сериала "Сабрина, младата вещица"

Албания живее десетилетия под диктатурата на Енвер Ходжа, една от най-затегнатите диктатури в света.

„Комунистическият ад, както всеки друг ад, е задушаващ“, каза писателят пред АФП в едно от последните си интервюта през октомври. „Но в литературата това се трансформира в сила на живот, сила, която ти помага да оцелееш, да победиш диктатурата директно.“

Литературата „ми даде всичко, което имам днес, тя беше смисълът на живота ми, тя ми даде смелостта да се съпротивлявам, щастието, надеждата, че ще преодолея всичко“, каза той от дома си в албанската столица Тирана. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
269 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини