В Хърватия бе открит нов масов гроб от войната през 1990г.

  • 24 юни 2024 22:46

  • 3331
  • 2
В Хърватия бе открит нов масов гроб от войната през 1990г.
© Gettyimages

Хърватските власти съобщиха днес, че са открити останките на десет души на сметище край източния хърватски град Вуковар, където  през 1991 г. се водиха интензивни боеве по време на войната за независимост на Хърватия, съобщава БТА. 

Телата са открити сред битови и животински отпадъци. Мястото е вторичен гроб, което означава, че жертвите вероятно са били погребани някъде другаде, преди да бъдат прехвърлени  на сметището.

Хърватският министър на ветераните от Отечествената война Томо Медвед и главният прокурор Иван Турудич посетиха мястото, където от известно време продължават разкопките.

Откриха масов гроб в Газа

Томо Медвед заяви, че според предварителните проучвания останките са били преместени от първичния гроб на сметището Петровачка дола през първата половина на 1992 г., по време на временната сръбска окупация на Вуковар.  

"Факт е, че според първите предварителни проверки имаме работа с жертви от Отечествената война“, каза Медвед, имайки предвид войната за независимост на Хърватия (1991-1995 година). Той добави, че са били намерени и цивилни дрехи.

Останките ще бъдат изпратени в Института по съдебна медицина в Загреб, където ще бъдат извършени анализи за установяване на самоличността както на жертвите, така и на извършителите.

Вуковар беше обсаден в продължение на три месеца от югославската армия и сръбските паравоенни формирования, които екзекутираха няколкостотин хърватски войници и цивилни след падането на града през ноември 1991 г. Около 900 бойци загинаха при отбраната на Вуковар, а още около 600 бяха убити, след като бяха заловени. При ожесточения обстрел на града загинаха и около 1000 цивилни. Все още не е известна съдбата на 1406 души, както и мястото, където са погребани тленните останки на 391 загинали. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3331 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
долу хитлер

2024.06.25 | 01:44

2
Добрите сърби не са геноциден народ?!

2024.06.24 | 23:48

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини