Джоан Роулинг обвини Лейбъристката партия, че заради правата на транссексуалните е изоставила жените

  • 22 юни 2024 14:40

  • 620
  • 4
Джоан Роулинг обвини Лейбъристката партия, че заради правата на транссексуалните е изоставила жените
© Getty Images/Guliver

Британската писателка Джоан Роулинг разкритикува Лейбъристката партия, смятана за фаворит на парламентарните избори в Обединеното кралство на 4 юли, че „изоставя“ жените заради правата на транссексуалните, съобщи ДПА.

Авторката на „Хари Потър“ заяви, че ще ѝ е трудно да гласува за лидера на лейбъристите Киър Стармър, защото има „лошо мнение“ за него.

„Докато лейбъристите пренебрегват и дори обиждат жените, които се борят да запазят правата, които техните прародителки са смятали за спечелени завинаги, аз ще се боря, за да ги подкрепя“, заяви Роулинг в коментар, публикуван във в-к „Таймс“. „Не жените, които не мълчат, изоставиха Лейбъристката партия, а Лейбъристката партия ги изостави. Бях гласоподавателка на лейбъристите, партиен член (вече не), дарителка (не и отскоро) и участничка в кампанията (също така) през целия си живот като възрастен. Искам да видя края на дългото, хаотично и често пагубно управление на консерваторите. Иска ми се да ми се искаше да гласувам за лейбъристите“, допълни тя.

Въпросът за правата на транссексуалните отдавна предизвиква спорове в партията.

През 2021 г. Стармър описа коментарите на депутатката от лейбъристите Роузи Дъфийлд, че само жените имат маточна шийка, като „нещо, което не трябва да се казва и не е правилно“.

Дж. К. Роулинг: С удоволствие бих лежала в затвора, ако неправилното определяне на пола е престъпление

По време на телевизионен дебат от тази седмица лидерът на лейбъристите се съгласи с един от своите предшественици - Тони Блеър, казвайки, че "биологично жената е с вагина, а мъжът - с пенис".

Миналата седмица Дъфийлд каза, че не е провеждала предизборна агитация в избирателния си район в Кентърбъри заради „постоянни подигравки“ и е похарчила 2000 лири за бодигардове по време на кампанията, отбелязва БТА.

„Роузи буквално не получи никаква подкрепа от Стармър за заплахите и малтретирането, част от които произхождаха от самата Лейбъристка партия и имаха тежко, измеримо въздействие върху живота ѝ“, пише Роулинг в „Таймс“.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
620 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.06.22 | 23:05

4
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.22 | 15:14

3
Докога тия безсрамници ще се мандахерцат по улиците!Докога си мислите че ще ги търпим!

2024.06.22 | 15:13

2
Какви права бе болни извратеняци! Безсрамие нагло!
Z Z Z Z Z

2024.06.22 | 15:00

1
Не се разбира добре за какво са подигравали тия рози. Обикновено за подигравките има по-солидна причина от един глупав коментар.

Добави коментар

Водещи новини