Цените на жилищните имоти в Германия продължават да спадат

  • 21 юни 2024 13:52

  • 4017
  • 1
Цените на жилищните имоти в Германия продължават да спадат
© Pixabay

Цените на къщите и апартаментите в Германия са продължили да вървят надолу през първото тримесечие на 2024 г., като жилищните имоти са със средно 5,7 на сто по-евтини, отколкото през същия период на миналата година, предаде ДПА. 

Спрямо последното тримесечие на 2023 г. стойността на недвижимите имоти е спаднала с 1,1 процентни пункта от януари до март, посочва федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis). 

Това е шесто последователно тримесечие на понижаване на цените както в градовете, така и в селските райони, според първоначалните данни.

Най-голямо поевтиняване на годишна основа от 9,5 на сто се наблюдава при самостоятелните и полусамоствоятелни къщи в Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселдорф. 

Апартаментите в тези градове са поевтинели със средно 4,6 на сто за година. В рядко населените селски райони купувачите плащат средно 6,7 на сто по-малко за самостоятелни и полусамостоятелни къщи и с 2,4 на сто - за апартаменти, отколкото през първото тримесечие на 2023 година. 

Цените на апартаментите в Румъния достигнаха исторически връх

От средата на 2022 г., когато бе отбелязан пикът на продължителен растеж на жилищния пазар, секторът в Германия се свива. Това се дължи най-вече на рязкото повишаване на лихвите, което оскъпи кредитите. 
  
Много хора вече не могат да си позволят да притежават собствен дом, а за големите инвеститори инвестициите в жилищни сгради не са печеливши. Същевременно търсенето на жилища остава високо, особено в градовете, а новото строителство е в застой заради високите лихви и строителни разходи. 

В резултат броят на строителните разрешителни за нови сгради и преустройство на вече съществуващи през април се понижи със 17 процента на годишна основа. Предвид недостига на жилища асоциации от бранша призовават за повече държавни субсидии, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4017 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.21 | 20:20

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини