Парламентът на Словакия подкрепи спорен план за преструктуриране на общественото радио и телевизия

  • 20 юни 2024 22:54

  • 554
  • 1
Парламентът на Словакия подкрепи спорен план за преструктуриране на общественото радио и телевизия
© pixabay

Парламентът на Словакия одобри правителствен план за преструктуриране на обществените радио- и телевизионни служби в страната - ход, който според критиците ще доведе до поемане на пълен контрол върху медиите от страна на правителството, съобщава БТА.

Коалиционното правителство на популисткия премиер Роберт Фицо постигна съгласие по мярката на 24 април. Фицо, който се възстановява у дома от множеството рани, които получи при опит за убийство на 15 май, заяви, че промените са необходими, тъй като медиите са политически пристрастни и "в конфликт със словашкото правителство".

В столицата Братислава неколкократно се събраха хиляди хора на протестни митинги, организирани от основната опозиционна партия "Прогресивна Словакия" и други срещу плана, който беше широко критикуван от местните журналисти, опозицията, международни медийни организации и Европейския съюз.

Парламентът на Словения одобри признаването на Палестина за независима държава

Бившата президентка Зузана Чапутова, чийто мандат изтече в събота, също беше сред острите критици. Нейният наследник, Петер Пелегрини, е близък съюзник на Фицо.

В 150-местния парламент, известен като Национален съвет, 78 депутати от управляващата коалиция гласуваха в подкрепа на промените. Депутатите от опозицията не участваха в гласуването в знак на протест. 

Служителите на общественото радио и телевизия на Словакия организираха протест пред сградата на парламента в четвъртък.

Одобрените промени означават, че общественото радио и телевизия (RTVS) ще престане да съществува и ще бъде заменено от нова структура.

Планът за промяната е изготвен от министърката на културата Мартина Шимковичова, която представлява Словашката национална партия. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
554 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.21 | 00:21

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини