Румъния ще поеме командването на военноморска група на НАТО в Средиземно море за шест месеца

  • 19 юни 2024 13:11

  • 192
  • 1
Румъния ще поеме командването на военноморска група на НАТО в Средиземно море за шест месеца
© Getty Images

Румъния ще поеме за шест месеца командването на военноморска група на НАТО, действаща в Средиземно море. Това съобщиха представители на румънските военноморски сили, цитирани от Диджи24.

Миночистач 274 „Вицеадмирал Константин Бълеску“ ще отплава в четвъртък (20 юни) от военното пристанище Констанца към Средиземно море, за да се присъедини към постоянната противоминна група на НАТО - SNMCMG-2 (Втора постоянна противоминна група на НАТО). На военна церемония, която ще бъде организирана в петък (28 юни) в Саламина, Гърция, командването на SNMCMG-2 ще бъде поето от Румъния за втори път в рамките на четири години.

Между юли и декември ще бъдат изпълнявани специфични мисии в средиземноморския басейн. Основните цели на SNMCMG-2 са да осигури капацитет за незабавно реагиране на НАТО, да увеличи оперативната съвместимост между съюзническите военноморски сили, както и да популяризира образа на Северноатлантическия алианс.

Близо 9000 военнослужещи от НАТО участват във военни учения в района на Балтийско море

Румънските военноморски сили отбелязват, че с участието си в тази мисия допринасят за изпълнението на ангажимента на страната към регионалната сигурност и укрепват международното сътрудничество с цел поддържане на стабилността в района на Средиземно море.  

Миночистач 274 „Вицеадмирал Константин Бълеску“ се командва от лейтенант-командир Богдан Йосиф, има екипаж от 85 румънски и чуждестранни военнослужещи и през следващите шест месеца ще ръководи постоянна военноморска група на НАТО, която включва и военни кораби от Италия, Испания и Турция, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
192 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 14:39

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини