Инфлацията във Великобритания през май достига целевото равнище на "Банк ъв Ингланд

  • 19 юни 2024 10:11

  • 293
  • 2
Инфлацията във Великобритания през май достига целевото равнище на "Банк ъв Ингланд
© GettyImiges

Инфлацията във Великобритания, която отразява динамиката на потребителските цени, се е понижила през май до най-ниското си равнище от близо три години. Това сочат официални данни, огласени днес от британската Служба за национална статистика (ONS) и цитирани от Ройтерс.

Цените, които плащат британските потребители, са се повишили с 2 на сто през миналия месец на годишна основа (спрямо май 2023 г.), при 2,3 на сто през април. Това е най-ниското равнище на поскъпване на стоките и услугите във Великобритания от октомври 2022 година, когато британската инфлация се повиши до 41-годишен връх от 11,1 на сто.

Инфлацията в Обединеното кралство достига нивото от 2 на сто на годишна основа, към което се стреми "Банк ъв Ингланд" (Bank of England). Британската централна банка обаче не приема, че това е достатъчно, за да започне да понижава основните си лихвени проценти, посочва Ройтерс. 

Инфлацията при хранителните стоки във Великобритания е най-ниска от 2021 г. насам

На месечна основа (спрямо април 2024 г.) индексът на потребителските цени се е повишил с 0,4 на сто през миналия месец, сочат данните на британската статистическа служба.

Инфлацията при услугите спадна до 5,7 на сто на годишна база през май, спрямо 5,9 на сто през предходния месец.

Основната инфлация, която не взема предвид цените на енергията, храните, алкохола и тютюна, се понижи от 3,9 на сто през април до 3,5 на сто през май.

Намаляването на инфлацията като цяло в страната идва на фона на продължаващото забавяне при поскъпването на хранителните продукти в страната, отбелязва "Скай нюз".

Последвайте канала на

Калина Христова
293 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.19 | 11:33

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Teodor

2024.06.19 | 10:57

1
Plemenika na Slavi Trifonov prodava droga

Добави коментар

Водещи новини