Шведският парламент одобри военен пакт със САЩ

  • 19 юни 2024 08:22

  • 256
  • 1
Шведският парламент одобри военен пакт със САЩ
© pixabay

Шведският парламент одобри вчера спорно споразумение за военно сътрудничество със САЩ, предаде ДПА.

Пактът урежда конкретните условия за американско военно присъствие в скандинавската държава.

Шведската телевизия съобщи, като се позова на министъра на отбраната Пол Йонсон, че договорът ще подобри значително условията за оказване на помощ от САЩ в случай на криза или война.

През декември Стокхолм и Вашингтон сключиха отбранителен пакт, позволяващ американски войски да използват 17 военни обекта в Швеция, включително летища, военноморски бази и места за разполагане на сухопътни сили.

Споразумението разрешава дислоцирането на военнослужещи и техника на САЩ, а също и организирането на учения.

Критици изразиха безпокойство, че споразумението не урежда въпроса за разполагането на ядрени оръжия. Шведското правителство отговори на това, че позицията на скандинавската държава по темата е твърдо установена, добре известна и забранява базирането на ядрени оръжия на нейна територия в мирно време.

Швеция, която дълго време следваше политика на необвързаност във военно отношение, подаде молба за членство в НАТО заедно със съседката си Финландия след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, а на 7 март стана пълноправен член на западния отбранителен алианс, посочва ДПА.

Последвайте канала на

Калина Христова
256 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 11:45

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини