Никос Дендиас преряза лентата на международно изложение за отбрана и сигурност в Париж заедно с френския си колега Себастиен Льокорню

  • 18 юни 2024 10:43

  • 275
  • 1
Никос Дендиас преряза лентата на международно изложение за отбрана и сигурност в Париж заедно с френския си колега Себастиен Льокорню
© Twitter/X

Министърът на националната отбрана на Гърция Никос Дендиас присъства на откриването на международното изложение за отбрана и сигурност „Юросатори 2024“ (Eurosatory 2024) в Париж и преряза лентата заедно с френския си колега Себастиен Льокорню, предаде БТА, цитирайки  АНА-МПА.

Двамата министри проведоха среща, на която делегациите на Гърция и Франция обсъдиха по-нататъшното засилване на сътрудничеството в сферата на отбраната, както на двустранно равнище, така и в рамките на ЕС и НАТО, а също и развоя на събитията в регионален и международен план в сферата на сигурността и отбраната.

На срещата е било обсъдено и участието на Франция в Гръцката екосистема за иновации в сферата на отбраната и организирането на симпозиум за иновации в отбраната в Гърция през есента, на който Франция ще бъде почетната страна.

„Обсъдихме редица въпроси в рамката на стратегическото партньорство с Франция, което аз имах честта да подпиша като министър на външните работи преди три години“, заяви Никос Дендиас след срещата.

„Анализирахме ситуацията в Украйна и в Близкия изток, обсъдихме големите оръжейни програми, включително фрегатите и изтребителите „Рафал“, и по-широкото сътрудничество между Френската република и Гръцката република“, каза Дендиас след срещата. „Обсъдихме също предложението на министър-председателите на Гърция и Полша за създаване на общ европейски „купол“ за въздушна отбрана“, подчерта министърът на националната отбрана на Гърция.

Вчера Дендиас, заедно с кипърския си колега Василис Палмас, откри гръцкия щанд на изложението за отбрана и сигурност в Париж. Министърът отбеляза, че за първи път Гърция има самостоятелен щанд на изложението под егидата на гръцкото министерство на националната отбрана. Министърът проведе и поредица от срещи с представители на отбранителни и технологични компании в сферата на отбраната, информира АНА-МПА.

През 2021 г. Гърция поръча от Франция 24 самолета Рафал, произведени от компанията "Дасо", за 2,5 млрд. евро и три фрегати за военноморските сили с опция за четвърта за около 3 млрд. евро.

Опозицията с обвинение: Гърция продава оръжия на Киев

Последвайте канала на

Десислава Станева
275 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.18 | 12:02

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини