Увеличението на цените на хранителните продукти в Гърция поставя домакинствата пред дилема със семейния бюджет

  • 17 юни 2024 13:01

  • 968
  • 0
Увеличението на цените на хранителните продукти в Гърция поставя домакинствата пред дилема със семейния бюджет
© pixabay

Цените на храните в Гърция растат от 2021 г. насам два пъти по-бързо от средния доход, което принуждава домакинствата или да намалят потреблението на основни стоки, или да увеличат разходите си за хранителни продукти за сметка на други разходи, съобщи електронното издание на вестник „Катимерини“.

Цените на хранителните продукти са се увеличили с най-малко 30 процента от началото на инфлационната криза, което изправи средностатистическото гръцко домакинство пред дилема: да пренасочи 20 процента от месечните си доходи единствено за храна или да ограничи потреблението на  най-необходимите продукти.

От 2021 г. до края на края на 2023 г. средната работна заплата в Гърция се е увеличила с 12 процента (от 1117 евро на 1251 евро през 2023 г.), отбелязва „Катимерини“.

За същия период индексът на цените на хранителните продукти се е повишил от 102 пункта на 127,9 пункта според Ценовата обсерватория на Евростат.

Мицотакис обявява промени в състава на правителството

Начинът, по който са се справили домакинствата през 2023 г., ще бъде отчетен през септември в годишното проучване на семейните бюджети. Данните показват, че ще има по-нататъшен спад в потреблението – какъвто беше случаят с миналогодишното проучване – но също така и увеличаване на съотношението на разходите за храна спрямо общия доход, особено в домакинствата с ниски и средни доходи.

Последвайте канала на

Калина Христова
968 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини