Опасно високите температури в Кипър взеха жертва

  • 15 юни 2024 07:04

  • 2612
  • 1
Опасно високите температури в Кипър взеха жертва
© Pixabay

В Кипър беше поставен нов температурен рекорд за месец юни с 45,3 градуса. Регистриран беше и първият смъртен случай от топлинен удар. От 1 ч. тази нощ е в сила 16-часов жълт код за опасни горещини.

Измерените в петък 45,3 градуса в район на около 30 километра западно от столицата Никозия, са най-високата температура, регистрирана някога през юни на острова. С нея рекордът за месеца в Кипър беше подобрен за трети път в изминалите само две седмици от него. Тя е и едва с 0,9 градуса по-ниска от абсолютната годишна върхова стойност, казаха от Метеорологичната служба.

В Никозия бяха отчетени 45 градуса, които също за трети път от началото на юни чупят рекорда за месеца в столицата.

Очакват до 45-46 градуса в Кипър

В много райони в петък бяха достигнати и надхвърлени 44 градуса.

Жълт код беше обявен от Метеорологичната служба от 1 ч. тази нощ до 17 ч. днес. През нощта най-ниската температура ще е 26 градуса, а през деня живакът ще се покачи до 41 градуса.

Първа жертва на двуседмичната гореща вълна в Кипър е 91-годишна жена, починала от топлинен удар в държавната болница в Никозия, съобщиха здравните власти. От началото на необичайните за сезона жеги досега са регистрирани 7 случая на топлинен удар, предава БНР.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2612 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.15 | 09:52

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини