Партията на Фараж се нарежда пред консерваторите на премиера Сунак, сочи проучване

  • 14 юни 2024 12:39

  • 326
  • 3
Партията на Фараж се нарежда пред консерваторите на премиера Сунак, сочи проучване
© Getty Images

Партията "Да реформираме Обединеното кралство" на Найджъл Фараж за първи път изпревари консерваторите на министър-председателя Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир,, сочи публикувано днес социологическо проучване преди предстоящите избори във Великобритания на 4 юли, предаде Ройтерс.

Допитването, проведено от центъра за обществени и политически изследвания "ЮГав" (YouGov) по поръчка на в. "Таймс", показва, че крайнодясната партия "Да реформираме Обединеното кралство" получава 19 процента от намеренията за гласуване на респондентите - увеличение спрямо 17-те процента при предходно проучване, а Консервативната партия остава без промяна с 18 на сто от гласовете. Опозиционната Лейбъристка партия е начело с 37 процента подкрепа. 

Социологическото проучване е било проведено сред 2211 души между 12 и 13 юни, след като при представянето на програмата на партията си за предстоящия вот Сунак обеща да намали данъците за работещите хора с 17 милиарда британски лири (21,7 милиарда долара). 

Рейтингът на "Да реформираме Обединеното кралство" се повиши, след като Фараж, известен най-вече с успешната си кампания за излизането на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит), заяви, че се завръща в политиката, поемайки ръководството на партията и кандидатирайки се за депутат. 

Малката дясна партия, основана през 2018 г. като Партията на Брекзит, "Да реформираме Обединеното Кралство" подкрепя популистки каузи като по-строги имиграционни закони, отбелязва Ройтерс.

Найджъл Фараж обяви, че ще се кандидатира за депутат в британския парламент

"Мисля, че на хората им е писнало от торите (консерваторите), но не и от консерватизма. Така че те преминават към друга консервативна партия", заяви депутат от торите, който пожела да не бъде назоваван, след като бе запитан дали тенденцията в електоралните нагласи ще се запази.

Предизборната кампания на Сунак бе засегната от остри критики, след като британският премиер напусна възпоменателните събития по случай Деня на десанта, които бяха отбелязани в Нормандия на 6 юни, по-рано от останалите световни лидери.

Партията на Фараж обаче изостава значително от консерваторите според редица други социологически проучвания.

Въпреки че изпревари Консервативната партия на Сунак в допитването на "ЮГав", което отразява дела на гласовете в цялата страна, прогнозите са, че "Да реформираме Обединеното кралство" няма да спечели голям брой места в Камарата на общините (долната камара на парламента) , ако изобщо получи такива, отбелязва Ройтерс.

Подкрепата за партията на Фараж е сравнително равномерно разпределена в цялата страна, докато подкрепата за двете основни партии - Консервативната и Лейбъристката - е по-концентрирано по географски райони.

Във Великобритания избирателната система действа на мажоритарен принцип в едномандатни избирателни райони, което означава, че "Да реформираме Обединеното кралство" може да събере милиони гласове в цялата страна и въпреки това не спечели нито един от 650-те отделни избирателни райони, все от които дава по едно място в Камарата на общините, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
326 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.14 | 17:23

3
Сунак е толкова слаб лидер, че трябваше да върне дискредитирания от Брекзит Камерън, да управлява вместо него.

2024.06.14 | 15:53

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
БОТЕВ

2024.06.14 | 13:52

1
Дано го махнат този мангсл!!!

Добави коментар

Водещи новини