Швейцария пренебрегна решение за климата на ЕСПЧ

  • 12 юни 2024 17:10

  • 1089
  • 1
Швейцария пренебрегна решение за климата на ЕСПЧ
© Pixabay

Долната камара на швейцарския парламент днес гласува да отхвърли съдебно решение, в което се нарежда на Швейцария да направи повече в борбата срещу глобалното затопляне в ход, който може да окуражи съпротивата срещу влиянието на международните съдилища, предаде Ройтерс.

През април Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови безпрецедентно решение, според което Берн е нарушил човешките права на група възрастни швейцарки като не е предприел действия, за да се справи с климатичните промени.

Долната камара на швейцарския парламент обаче днес последва стъпките на горната камара и прие необвързващо предложение със 111 гласа "за" и 72 "против", в което бяха отправени критики срещу "съдебния активизъм" на съда. В документа също така се твърди, че няма причини за предприемане на последващи действия, тъй като Швейцария, която се затопля повече от два пъти по-бързо от средното ниво за света, вече прави достатъчно.

Историческо решение на ЕСПЧ: Опазването на околната среда е човешко право

По време на дебатите, на който присъстваха няколко от подалите иска жени, законодателите осъдиха "намесата" на съда в швейцарската демокрация и един от тях нарече постановлението "погрешно".

Изабела Кушниг, изследовател в областта на правото от Лондонския икономически институт, смята, че ако правителството, което в този случай не е длъжно да последва указанията на парламента, но даде знак, че е склонно да го направи, откаже да изпълни решението на съда, това би могло да "създаде тревожен прецедент, който ще подкопае ролята на съдебния надзор в демократичното управление".

Подобен акт би бил безпрецедентен в рамките на Съвета на Европа, отбелязва Ройтерс, цитирано от БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1089 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.12 | 23:40

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини