Урсула фон дер Лайен се готви за втори мандат

  • 11 юни 2024 19:43

  • 1402
  • 17
Урсула фон дер Лайен се готви за втори мандат
© Getty images

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е е напът да получи втори петгодишен мандат, а министър-председателката на Естония Кая Калас и бившият премиер на Португалия Антониу Коща се готвят да заемат висши постове, заявиха пред Ройтерс дипломати от ЕС и високопоставен служител на съюза.

Лидерите на страните от Европейския съюз ще се съберат в Брюксел в понеделник за първия съвместен преглед на изборите за Европейски парламент.

Очаква се те да вземат неофициално решение за разпределението на високи постове, включително кой да е следващият председател на Европейския съвет и за върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността, преди да го потвърдят на срещата си на 28-29 юни, заявиха дипломати.

Фон дер Лайен уверена, че ще бъде подкрепена от Европейския съвет за втори мандат начело на ЕК

Десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) на Фон дер Лайен остана най-голямата група в Европейския парламент след изборите, което означава, че тя ще определи кой ще бъде назначен за председател на Европейската комсия - поста с най-много власт сред институциите на ЕС.

С 13 национални лидери, принадлежащи към ЕНП, Германия, която поддържа Фон дер Лайен, и Франция, която е склонна да я подкрепи, тя ще има необходимото квалифицирано мнозинство - 15 от 27 държави, представляващи 65 % от населението на ЕС, отбелязва Ройтерс.

Другите два високи поста ще бъдат дадени на Социалистите и демократите - втората по големина парламентарна група, и на либералната „Обнови Европа“, които вероятно ще подновят своя управленски съюз с ЕНП.

Бившият португалски министър-председател Антониу Коща е водещият кандидат за наследник на Шарл Мишел на поста председател на Европейския съвет, който е свързан с поддържането на връзка с лидерите на ЕС и председателството на срещите на върха на ЕС.

Новият министър-председател на Португалия Луиш Монтенегро, който оглавява дясна коалиция, заяви, че ще подкрепи социалиста Коща, ако се кандидатира, а дипломати от ЕС казаха, че той има подкрепата и на германския канцлер Олаф Шолц, социалдемократ.

Коща се оттегли от поста министър-председател през ноември миналата година заради разследване на предполагаеми незаконни действия на неговото правителство във връзка с проекти за литий и водород, както и на мащабен център за данни. Той отрича да е извършил нарушения.

ЕНП запазва водещата си роля в новия ЕП, сочат последни данни

„Някои в северните страни не харесват факта, че Коща е замесен в разследване за корупция, но всъщност няма кой друг, защото датските социалисти са твърде антиимигрантски настроени“, коментира дипломат от ЕС.

Либерал ще има право на третия ключов пост - ръководител на външната политика на ЕС. Тук водещият кандидат е Кая Калас - министър-председателката на Естония, която е заела ястребска позиция по отношение на Русия, с която страната ѝ има обща граница.

„Калас ще трябва да убеди южните държави, че на този пост няма да се фокусира прекалено много върху Русия“, каза дипломат от ЕС.

Председателят на Европейската комисия ще се нуждае и от подкрепата на новия Европейски парламент, който ще се събера на първата си пленарна сесия след изборите на 16 юли.

„Настроен съм много оптимистично, че председателят ще бъде гласуван още на пленарната сесия през юли“, заяви високопоставен служител на ЕС, като добави, че това може да позволи на новата Комисия да започне работа през ноември.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1402 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2024.06.11 | 23:50

17
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.11 | 21:58

16
ЛАЙ НАРОВА САМО МОЖЕ ДА ДОСЪСИПЕ И БЕЗ ТОВА РАЗПАДАЩА СЕ ЕВРОПА.
Чичо

2024.06.11 | 21:49

15
Таво чудо дори и в цузея не трябва да се показва. Какво остава да управлява Европа.
Снежко Снежев

2024.06.11 | 21:46

14
Изборът на "умните и красивите" евроГейски идиоти:)))!
Цв

2024.06.11 | 21:28

13
Изберете пак тая мошенгия!

2024.06.11 | 21:10

12
А за затвора дали се е подготвила?
Милани

2024.06.11 | 20:54

11
Арееее боклук фашистки крадлив мръсен,гадовете се бият до пълна и безусловна капитулация,долнопробна фашистка пачавра

2024.06.11 | 20:39

10
samo vav evrogeiska evropa edin bokluk koito e podsadim moje da zaema takiva otgovorni dlajnosti.
Сърбеца

2024.06.11 | 20:26

9
Тая мърша дет изкраде милиарди покрай ваксините, и нейното грозно сополиво и крадливо дете Бойко Борисов Чекмеджето! ЕС трябва да се разпадне

2024.06.11 | 20:19

8
АУУ МЕЧТАТА НА ГЕРМАНСКОТО НЕЩАСТНО ПЛЕМЕ ДА ЗАВЛАДЕЕ ЕВРОПА АХАХА И ПАК ПОРАЖЕНИЕ И ПАК РЕВ И ПАК МИЗЕРИЯ И ПАК НА ПАРЧЕТА И НАКРАЯ ИЗЧЕЗВАНЕ

Добави коментар

Водещи новини