Стойчев, ръководител на представителството на ЕП у нас: Отново ще има силни проевропейски мнозинства

  • 09 юни 2024 22:54

  • 163
  • 0
Стойчев, ръководител на представителството на ЕП у нас: Отново ще има силни проевропейски мнозинства
© Novini.bg/ Canva

Все още се очаква да излязат резултатите от европейските избори във всички държави. 

"Изчакваме по-голямата картина, тъй като в някои държави все още гласуват. Ще има отново силни проевропейски мнозинства. В момента има по-динамични мнозинства с повече партии, това ще продължи в следващия парламент със сигурност. Очакваме да се изяснят големините на групите", коментира ръководителят на представителството на Европейския парламент в България Теодор Стойчев в специалното ни студио "Изборите днес".

Избирателността за националните избори продължава да е по-ниска от тази за европейските, посочи той.

Първи данни: Какво е разпределението на партиите в Европейския парламент?

"В България нивата на европейските избори са горе-долу на нивата на тези от 2019 г. Изненада е и активността на националните избори, която продължава да бъде по-ниска от тази на европейските избори. В момента няма данни за общия Европейски съюз, но в някои големи държави като Франция и Германия има повдигане на избирателната активност", заяви Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Зелената сделка и миграцията ще са обсъждани теми в Европейския парламент, отбеляза той.

"Ще видим как ще се оформят резултатите в различните държави. Винаги има изненади в някоя държава. Индикациите са, че ще има проевропейски мнозинства. Зависи накъде ще се наклони - дали вдясно или вляво. Доста са динамични все още данните. Една от основните теми със сигурност ще бъде как ще продължи Зелената сделка. Миграцията винаги е тема, която е много актуална", добави гостът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
163 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини