Крайната десница в Австрия печели евроизборите

  • 09 юни 2024 18:54

  • 951
  • 1
Крайната десница в Австрия печели евроизборите
© Pixabay

Възможно е след евроизборите в Австрия да настъпи вътрешнополитическа промяна, защото на първо място излиза „Партия на свободата“, съобщана ORF, цитирани от БТВ.

За втората и третата позиция се борят както „Австрийска народна партия“, така и „Австрийски социалдемократи“. Зелената партия на Австрия остава на четвърто място, а след нея се нарежда либералната формация NEOS.

Изборният ден в Австрия приключи в 17 часа местно време (18 часа българско време). Официалните резултати обаче ще излязат след като приключи гласуването във всички европейски държави.

Австрия ще изпрати 20 депутати в следващия Европейски парламент. В страната се състезават седем формации, а избирателно право в днешния ден имат и 16-годишните австрийци.

Вотът в Австрия се разглежда като генерална репетиция за националните избори през септември. Освен това той е пряко свързан с дебата за миграцията, външните граници на ЕС и дали България ще стане пълноправен член на Шенген.

Припомняме, че освен австрийците, днес там гласуват и живеещите в страна българи. В Австрия има около 50 000 сънародници, като над 38 000 от тях имат право дадат гласа си в двата избора.

Гласуването за Европейски парламент в Кипър завърши

Там бяха разкрити 15 избирателни секции, седем от тях във Виена. В столицата и околностите ѝ живеят най-много българи.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
951 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ха,ха,ха

2024.06.09 | 19:06

1
КАТИЛА , ЩЕ РОДИ АНАЛНО ОТ ТАЗИ НОВИНА.

Добави коментар

Водещи новини