Българи в Англия си плащат, за да гласуват

  • 09 юни 2024 17:56

  • 1905
  • 3
Българи в Англия си плащат, за да гласуват
© Getty images

Българи в Англия плащат по 12.50 паунда (28.75 лева), за да гласуват. Толкова е таксата за влизане с автомобил в Лондон, където има доста избирателни секции. Британската столица от години е въвела зони с ниски емисии и води битка със замърсения въздух и трафик.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Разходът обаче не спира нашите сънародници, които живеят извън столицата, да отидат да гласуват. Така изборите се оказват чудесен предтекст българската общност да се събере на едно място и да се разтъжи.

Във фейсбук-групите на нашите емигранти валят снимки с чакащи хора, насядали пред секцията в лондонския квартал Баркинг, озаглавени „Комбинация от избори + хубаво английско време = весел юнски панаир“, пише "Марица". Длъжни сме да отбележим, че „хубаво английско време“ означава температура от 15-16 градуса, но без валежи. Българите стоят търпеливо на раздумка, докато чакат да им дойде реда пред урните. 

Опашка се изви за гласуване в Брюксел

„Естествено, че се вълнуваме какво се случва в България. Непрекъснато гледаме БГ телевизия у дома. Получаваме информация и от близките и роднините. Положението не е добро, но се надяваме държавата да се оправи. За да се върнем! Защото животът далеч от род и родина никак не е лесен“, обобщава за „Марица“ Весела Колева. Тя, съпругът й и дъщеря им живеят над пет години във Великобритания, недалеч от Лондон. Почти са се приспособили към живота в чужбина, но въпреки това използват всяка възможност да хванат самолета за България. Всяка лятна ваканция са в родния Пловдив.  

На територията на Обединеното кралство има 118 избирателни секции, като само в една от тях – българското посолство, може да се гласува за европарламент. 
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1905 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Англичанин

2024.06.09 | 18:29

3
Само глупости пишат. Нищо вярно с оригинала :)
Sarbeca

2024.06.09 | 18:06

1
Гяурите/ Ганьовците - така се наричат Българите извън България

2024.06.09 | 18:16

2
с истинските им имена

Добави коментар

Водещи новини