Почина генералният директор на "Репортери без граници"

  • 09 юни 2024 10:57

  • 1455
  • 0
Почина генералният директор на "Репортери без граници"
© Pixabay

Генералният директор на неправителствената организация „Репортери без граници“, Кристоф Дьолоар, почина в вчера на 53-годишна възраст, съобщи френската асоциация, която защитава свободата на печата по света, предаде Франс прес. 

Дьолоар заемаше този пост от 2012 г. и „за 12 години превърна асоциацията /.../ в световен първенец в защитата на журналистиката“, посочват от организацията.

Французинът е починал „в резултат на онкологично заболяване“, се казва в изявлението на "Репортери без граници", изпратено до АФП, предава БТА.

Журналистът Пиер Аски, председател на борда на директорите на "Репортери без граници", заяви: „Кристоф Дьолоар ръководеше организацията в ключов момент за правото на информация. Неговият принос за защитата на това основно право е значителен".

България се качва в класацията на „Репортери без граници“, но остава на опашката на ЕС

„Журналистиката беше борбата на живота му, която той водеше с непоколебима убеденост“, подчертават от неправителствената организация.

Преди да поеме ръководството на "Репортери без граници", Кристоф Дьолоар ръководи Центъра за обучение на журналисти в Париж, едно от водещите френски училища по журналистика, от 2008 до 2012 г. От 1998 г. до 2007 г. той работи и в списание "Поан", в отделите за общество и политика като разследващ репортер. Преди това Дьолоар е работил за телевизионните канали А Ер Те Е и Те Еф 1.

Дьолоар пътуваше непрекъснато до Украйна, Турция, Африка и други места, за да лобира пред правителствата да защитават журналистите, които са в затвора или се намират в опасност, посочва Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1455 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини