Гърция ще бъде член на Съвета за сигурност на ООН

  • 06 юни 2024 21:12

  • 445
  • 0
Гърция ще бъде член на Съвета за сигурност на ООН
© Gettyimages

Гърция беше избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2025-26 г. със 182 гласа от общо 188 страни, участващи в изборния процес, съобщава БТА.

„Днес е исторически ден за Гърция, за отпечатъка на страната ни в света. Общото събрание на ООН гласува преобладаващо в полза на страната ни. Това е голям успех. Това показва важния капитал, който Гърция има в света, в международните среди", подчерта министърът на външните работи Йоргос Герапетритис.

В публикация на гръцкото външно министерство в социалната платформа „Екс“ се казва:  „Гърция разбира голямата международна отговорност. Ще работим заедно със страните членки на ООН, за да укрепим мира и сигурността и да гарантираме, че световното управление може ефективно да се справи с възникващите предизвикателства.“

САЩ обсъждат с Украйна разширяване на географския обхват на ударите по Русия

Освен Гърция, страните, избрани за непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН за периода 2025-2026 г., са  Дания, Пакистан, Панама и Сомалия.

Петте нови членове ще поемат мандата си на 1 януари, заменяйки онези, чийто двугодишен мандат изтича на 31 декември (Мозамбик, Япония, Еквадор, Малта и Швейцария).

И петте страни са участвали в Съвета за сигурност в миналото - Пакистан седем пъти, Панама пет пъти, Дания четири пъти, Гърция два пъти и Сомалия веднъж.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини