Олаф Шолц обеща помощ за пострадалите при наводненията в Южна Германия

  • 06 юни 2024 13:53

  • 227
  • 0
Олаф Шолц обеща помощ за пострадалите при наводненията в Южна Германия
© Getty images (архив)

Германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 обеща днес, че държавата ще помогне на пострадалите при наводненията в южната част на страната. Той отбеляза, че размерът на щетите е значителен, съобщи ДПА, цитирана о тБТА.

„Както при предишните наводнения, ние ще преценим размера на щетите заедно с федералните провинции и ще организираме помощ“, заяви Шолц пред Бундестага. Канцлерът благодари на всички, оказали помощ. „Събираме се заедно във времена на нужда. Така и трябва. Това е Германия“, заяви той.

През последните дни южните германски провинции Бавария и Баден-Вюртемберг бяха засегнати от проливни дъждове, при които до момента са загинали шестима души.

Шолц призна, че федералните и провинциални власти трябва да са по-добре подготвени за подобни бедствия. Той заяви, че защитата срещу наводнения трябва да бъде подобрена: диги и дренажни басейни трябва да се изграждат по цялата страна. Същевременно канцлерът отбеляза постигнат прогрес при застраховането срещу природни бедствия, отбелязвайки, че този месец ще обсъди въпроса с федералните власти.

„Собствениците на апартаменти и къщи трябва да могат да се застраховат срещу щетите, причинени от природните бедствия“, заяви Шолц. В момента застраховките недвижимо имущество в Германия покриват щети от бури и градушки, но не и от наводнения.

Междувременно високоскоростните влакове са подновили маршрутите си в по-голямата част от Южна Германия. Свързаните с наводненията ограничения са отменени по маршрута Улм-Аугсбург-Мюнхен в Бавария. Експресният влак между Мюнхен и швейцарския Цюрих остава спрян, както и маршрутът между Нюрнберг и Вюрцбург.  

Проблеми с железопътните линии се очакват и днес.

Ситуацията с наводненията в Южна Германия остава напрегната

Последвайте канала на

Валери Зайцев
227 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини