ЕK одобри италиански субсидии за офшорна вятърна енергия и иновативни ВЕИ-та

  • 04 юни 2024 14:50

  • 326
  • 1
ЕK одобри италиански субсидии за офшорна вятърна енергия и иновативни ВЕИ-та
© GettyImiges

Европейската комисия одобри италианска схема за държавна помощ за близо 4,6 гигавата (GW) нов капацитет за електроенергия от възобновяеми енергийни източници, включително проекти за офшорна вятърна енергия, съобщи във вторник Брюксел, предаде Ройтерс.

Схемата, която ще продължи до края на 2028 г., ще подпомогне изграждането на нови инсталации, работещи с иновативни технологии, включително геотермална енергия, плаващо фотоволтаици, енергия от приливи и отливи, вълни и друга морска енергия, както и биогаз и биомаса, посочи Европейската комисия.

МАЕ: Намаляването на разходите за батерии за съхранение ще ускори прехода към ВЕИ-та

Помощта ще се финансира чрез такса, която ще бъде включена в сметките за електроенергия и ще се плаща от италианските потребители.

"Тази схема позволява на Италия да подкрепя производството на възобновяема електроенергия от различни технологии, включително иновативни. Мярката помага на Италия да постигне целите си за намаляване на емисиите и производство на електроенергия. Тя също така ще допринесе за постигането на целите на Европейския зелен пакт, като същевременно ограничи възможните нарушения на конкуренцията", посочи изпълнителният вицепрезидент на ЕК Маргрете Вестагер, отговаряща за политиката на конкуренцията в съюза.

Последвайте канала на

Калина Христова
326 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.04 | 14:53

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини