Отбрана, зелена енергия и стриктен граничен контрол – приоритетите пред партиите в Дания преди европейските избори

  • 03 юни 2024 09:08

  • 236
  • 2
Отбрана, зелена енергия и стриктен граничен контрол – приоритетите пред партиите в Дания преди европейските избори
© pixabay

С наближаването на европейските избори на 9 юни предизборната кампания е в разгара си и партиите отдавна са очертали политиките, на които отдават най-голямо значение. В изборите в Дания ще участват 11 политически сили, като тук ще проследим кои са темите, които всяка от тях смята за най-важни в навечерието на предстоящия вот. 

Към всяка от партиите е отбелязана и подкрепата, която получава според най-новото проучване на социологическа агенция Megafon, извършено между 27 и 30 май.

Социалдемократи
Подкрепа: 19.4%

Социалдемократите искат Европейският съюз да се фокусира върху отбранителните си възможности и екологичните въпроси. Партията призовава за общи европейски стъпки за справяне с проблемите с имиграцията, но търси по-голяма национална автономност по други въпроси.

Социалистическа народна партия 
Подкрепа: 17.3%

Основният акцент в кампанията на партията е призивът ЕС да осигури повече правила за защита на природата и климата и да забрани вредните химични вещества. Партията иска ЕС да намали газовете с парников ефект с поне 65% до 2030 г. Призовава за по-строги правила на ЕС за намаляване на замърсяването на водите и опазване на природата, както и за забрана на всички вредни за човешките хормони химикали.

Левицата
Подкрепа: 11.9%

Партията иска ЕС да се съсредоточи върху отбраната и сигурността на Европа, като работи съвместно с НАТО. Тя призовава за по-строг граничен контрол и намаляване на административните процедури, свързани с инвестирането в зелена енергия. Макар да изявява желание Европа да работи заедно по тези въпроси, иска ЕС да има по-малко влияние по други теми, като например пазара на труда в Дания.

Либерален алианс
Подкрепа: 10.5%

Либералният алианс иска да се намали бюрокрацията за по-малките компании, които извършват стопанска дейност и осъществяват износ за други държави от ЕС. Партията настоява за намаляване на влиянието на ЕС върху датския пазар на труда, призовава за по-строг граничен контрол и европейска подкрепа за подобряване на отбранителните способности на страната.

Датски демократи
Подкрепа: 8.3%

Партията би искала ЕС да има по-малко влияние върху някои въпроси в Дания, например върху правилата за отпуск за отглеждане на дете за мъжете и граничния контрол. Те искат по границите да се издигнат физически бариери за контрол на имиграцията и ЕС да стане самодостатъчен по отношение на енергетиката, боеприпасите и храните, вместо да разчита на Русия и Китай, пише БТА.

Консервативна народна партия
Подкрепа: 7.6%

Основни приоритети са отбраната и сигурността след руската инвазия в Украйна, засилването на граничния контрол, климатичните проблеми и ускоряването на екологичните цели на ЕС. Партията би искала малко по-малко участие на ЕС по въпроси като законодателството, засягащо работното време в страната.

Печелила е по едно или повече места на всички европейски избори, откакто Дания се присъедини през 1979 г. 

Това е и единствената датска формация, която е член на най-голямото политическо семейство в Европейския парламент – групата на Европейската народна партия. 

„Единна листа – червено-зелените“
Подкрепа: 6.5%

Червено-зеленият алианс е единствената евроскептична лява партия в страната. Климатичните въпроси са нейния най-голям приоритет. Призовава насърчаването на щадящи околната среда възможности за пътуване в Европа, като например вкарването в употреба на експресни и нощни влакове между всички големи европейски градове. Партията иска ЕС да признае Палестина за държава. 

Макар да признава признава значението на съвместната работа на ЕС по въпроси като климатичните промени, партията смята, че европейското законодателство пречи на Дания да направи повече по други въпроси.

„Умерените“ 
Подкрепа: 5.9%

Основните теми на кампанията на партията са мирът и свободата в Европа, както и съвместното закупуване и производство на отбранително оборудване. Те искат ЕС да работи за повече екологични енергийни решения, както и за по-строги мерки по отношение на граничния контрол и имиграцията. Партията иска по-голямо европейско участие по тези въпроси, но смята, че в момента в ЕС има твърде много бюрокрация.

Радикалната левица
Подкрепа: 5.3%

Партията се самоопределя като най-проевропейската политическа формация в страната и смята, че ЕС трябва да има по-голяма роля в Дания, отколкото сега.

Тя иска ЕС да се съсредоточи върху климатичните проблеми и намаляването на парниковите газове с 65% до 2023 г. – с 10% повече от настоящата цел. Призовава и за по-малко използване на пестициди в земеделието. Радикалната левица обръща също сериозно внимание на борбата с дискриминацията и на по-активната защита на правата на хората, засягайки теми като правата на LGBTQ общността и правото на аборт. 

Датска народна партия
Подкрепа: 5.1%

Партията е против общоевропейска външна политика, но иска „строга“ датска външна политика, която включва депортиране на чуждестранни криминално проявени лица. Противопоставя се на разширяването на Европейския съюз. Иска да бъде въведен постоянен граничен контрол между Германия и Дания, както и страната да излезе от Шенгенското пространство. Дългосрочна цел на партията е Дания да напусне ЕС.

„Алтернативата“ 
Подкрепа: 2%

Партията иска ЕС да подкрепя по-активно екологичното земеделие и да направи повече за опазването на дивата природа. Сред акцентите в кампанията на „Алтернативата“ е и борбата с нехуманните практики в животновъдството. Партията е силно про-европейски настроена и би искала ЕС има по-голямо влияние в национален план, отколкото в момента.

Малко вероятно е да получи представител в ЕП на предстоящите избори, но се надява участието ѝ да увеличи видимостта ѝ сред избирателите.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
236 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.04 | 05:30

2
НАЦИОНАЛНИЯ ПО ПРАШКИ И БЮСТИЕТА БЕ ПИЧ КАТА МРЪСНА МАЙЧИНА ЩЕ ВИ ЕВА ТЪПИ ИНАТЛИВИ СКОТОВЕ

2024.06.03 | 11:18

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини