Броят на туристите в Амстердам достигна нов рекорд

  • 03 юни 2024 08:30

  • 702
  • 0
Броят на туристите в Амстердам достигна нов рекорд
© Pixabay

Броят на туристите, посетили Амстердам през миналата година, е по-висок отвсякога, съобщава БТА, цитирайки нидерландският всекидневник "Парол".

През 2023 г. Амстердам е посрещнал 15,1 милиона еднодневни посетители, според данни на Службата за изследвания и статистика. За сравнение, през 2019 г., годината преди ковид, 12,6 млн. души са дошли в града за еднодневна екскурзия. Около 60 процента от еднодневните посетители са от Нидерландия, а 40 процента - от чужбина.

Броят на нощувките в Амстердам също е по-висок, но от друга страна абсолютният брой на посетителите не се е увеличил. През 2023 г. Амстердам е посрещнал 9,4 млн. души, които са пренощували тук, а броят на нощувките е достигнал 22,1 млн., както са предвиждали прогнозите. През 2019 г. тук са пристигнали 10,2 млн. посетители, които са имали 21,6 млн. нощувки. Това означава, че средната продължителност на престоя на един посетител се увеличава, допълва изданието.

Световна тенденция: още повече туристи

Заместник-кметът Софян Мбарки посочва, че все повече туристи остават в града за по-дълъг период от време. "Виждаме, че поведението на тази група е различно. Те искат да видят повече от района. Ще проучим какъв е ефектът от това върху града", казва той.

И все пак управата на града е наясно, че е обвързана и с наредба, приета от Градския съвет през 2021 г. - няма да бъде надхвърлен определеният лимит от до 20 млн. туристически нощувки годишно. Това изглежда почти невъзможна задача предвид нарастващата средна класа, евтините полети до Схипхол и привлекателността на Амстердам, се посочва в публикацията.

"Вече сме надхвърлили 20 милиона нощувки. Също така виждаме, че ако средната класа в Индия нарасне с 1 процент и иска да пътува до Европа, тя ще дойде тук. Това са глобални тенденции, които не можем да спрем. Затова мерките срещу свръхтуризма и нощувките остават належащи", казва Мбарки.

По-висок туристически данък?

Често използван инструмент на общината е увеличаването на туристическия данък, но засега изглежда, че това не води до значително намаляване на броя на нощувките в града. Предишни проучвания показват, че утрояването на туристическия данък би имало ефект: то би довело до цели 5,6 милиона по-малко нощувки, за които ще се плати по-висока цена.

Освен това е въведено замразяване на хотелите, което означава, че не могат да се строят още, освен ако вече не са издадени разрешителни или ако вече не са в плана за зониране. Като се има предвид непрекъснатият ръст на туризма, може да се каже, че хотелите придобиват доминираща позиция в града. От 22,1 млн. нощувки през миналата година, 20,4 млн. са били реализирани в хотели, посочва "Парол".

Масовият туризъм не е само проблем на Амстердам: на натиск са подложени Барселона, Брюж, Флоренция, Венеция, Прага и други. Наскоро жителите на испанските острови Майорка и Тенерифе в Средиземно море излязоха на улицата и поискаха мерки срещу големия приток на туристи.

Последвайте канала на

Десислава Станева
702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини