Премиерът на Литва Ингрида Шимоните: За България влизане в Еврозоната е много важен инструмент за увеличаване на външната търговия

  • 31 май 2024 19:36

  • 432
  • 2
Премиерът на Литва Ингрида Шимоните: За България влизане в Еврозоната е много важен инструмент за увеличаване на външната търговия
© Nova News

Само високата добавена стойност позволява на хората в икономиката да получават високи заплати, а правителството да разполага с приличен бюджет за финансиране на обществените услуги. Това заяви в предаването „РеВизия” премиерът на Литва Ингрида Шимоните.

„Правителството не може да пренебрегне това, защото ако го пренебрегне, тогава ще видите как много хора напускат страната. Така че в нашия случай имахме две големи миграционни вълни, беше в началото на членството ни в ЕС”, каза тя. 

По думите ѝ е важно финансирането, получавано от Общността, под формата на кохезионни фондове например, да се инвестира разумно. Целта е да се укрепи базата на нацианалните компании, за да се развиват, но също така и за да дойдат инвеститори от други страни. „Трябваше да предприемем мерки за компенсиране на хората и предприятията за момента, докато ситуацията на пазарите не се пренастрои. И когато тя се пренастрои, разбира се, този натиск просто изчезна. И сега имаме най-ниската инфлация в еврозоната”, каза Шимоните.

Литва избира президент на балотаж

Относно влизането на страната ни в Еврозоната тя каза, че при приемане на еврото някои предприятия могат да използват импулса и да закръглят цените в своя полза, но успокои, че това е временно. „Но погледнете ни сега. Сега имаме по-ниска инфлация от средната за еврозоната. Искам да кажа, че това е напълно различна схема на работа. А еврозоната за една малка страна, за страна износител като Литва, като България, е много важен инструмент за увеличаване на външната търговия и за стабилизиране на условията за кредитиране на бизнеса и домакинствата”, обясни премиерът на Литва.  

Запитана дали ниските лихвени проценти, по-евтините пари, които една страна може да вложи в икономиката си, са в опасност, тя каза, че подобна опасност има само там, където политиците са глупави. „Но когато политиците не са глупави, те разбират, че високият дълг много бързо се трансформира във високи лихвени плащания. А за дълга, който отчитате като част от БВП и който може да изглежда номинален, това е друга история. Но когато отчитате лихвените плащания в бюджета си, където трябва да вземете парите на данъкоплатците, за да платите лихвите, тогава това е доста болезнено, защото не можете да използвате парите за пенсии, за заплати, за инфраструктура, за нищо друго”, каза Ингрида Шимоните.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
432 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.01 | 23:15

2
❤️Здравейте) Казвам се Джулия, на 23 години съм) Амбициозен 18+ еро модел) Харесва ми да правя голи снимки) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id398062
СОРОСОИДНАТА ИЗМЕТ

2024.05.31 | 20:08

1
ИЗРОД, КАТО ИБАНИЯ ОЛИГОФРЕН МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА

Добави коментар

Водещи новини