Годишната инфлация в Германия през май се ускорява

  • 29 май 2024 16:50

  • 336
  • 1
Годишната инфлация в Германия през май се ускорява
© Getty Images

Инфлацията в Германия през този месец се ускорява до 2,4 на сто на годишна основа (спрямо май 2023 г.) от 2,2 на сто през април. Това сочат предварителните данни на федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), публикувани днес на сайта ѝ. 

Цените на енергийните продукти се понижават в сравнение с май 2023 г. (-1.1 на сто), а на хранителните продукти се ускоряват леко (+0,6 на сто). Темпът им на нарастване е по-бавен спрямо нивото на общата инфлация.

В друга публикация на "Дестатис" се посочват окончателните данни за инфлацията в Германия през миналия месец, която запазва нивото си от 2,2 на сто на годишна основа (спрямо април 2023 г.). Същото й равнище е отчетено и през март 2024 година. 

На месечна основа (спрямо март 2024 г.) инфлацията се е ускорила с 0,5 на сто през април, сочат окончателните статистически данни.  

"Нивото на годишната инфлация (в Германия - бел. ред.) е под равнището от 3 процента от началото на годината. Цените на енергийните и на хранителните продукти, например, са оказвали възпиращ ефект върху темпа й на нарастване. Основната инфлация обаче е била по-висока от общата", посочва Рут Бранд, която е ръководител на "Дестатис".

Инфлацията в Германия е нараснала с 2,2 на сто през миналия месец

Основната инфлация, при която те не се вземат предвид цените на енергийните и на хранителните продукти, през април е била на ниво от 3 на сто на годишна база, по данни на "Дестатис", отбелязва БТА.

Цените на стоките, като цяло, в Германия през миналия месец са се повишили с 1,2 на сто на годишна основа (спрямо април 2023 г.). Това означава, че поскъпването им е под нивото на общата инфлация, отбелязва ДПА.

Услугите в Германия са поскъпнали с 3,4 на сто през април спрямо година по-рано, сочат данните на "Дестатис".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
336 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
60+

2024.05.29 | 17:23

1
У нас спада, ха-ха .

Добави коментар

Водещи новини