Рекорден брой смъртни случаи от употреба на наркотици в Германия през 2023 г.

  • 29 май 2024 16:29

  • 487
  • 1
Рекорден брой смъртни случаи от употреба на наркотици в Германия през 2023 г.
© Getty Images

Броят на смъртните случаи в Германия в следствие употребата на наркотици се е покачил значително през последните години и е достигнал рекордно висока стойност, предаде ДПА.

2227 души са загубили живота си през 2023 г. заради употребата на нелегални вещества, което е с 237 случая повече от предходната година, каза днес в Берлин германският комисар по въпросите със зависимости и проблеми с наркотици, Буркхард Блинерт. Това е най-високият брой, регистриран някога в страната.

Според доклада има значително покачване на смъртните случаи от кокаин и крек, като те са се увеличили от 507 до 610 души.  Хероинът остава наркотикът, чиято употреба води до най-много смъртни случаи, въпреки че фаталните случаи са спаднали леко от 749 до 712 души през 2023 г.

Забелязва се покачване на смъртните случаи, причинени от примесени вещества.

Германия е предоставила гражданство на рекорден брой хора през миналата година

Блинерт заяви, че цифрите са тревожни и са около два пъти по-високи в сравнение с тези преди десет години.

“Повече и повече вещества се смесват, така че има все по-силни вещества, така че всичко налично на пазара се взима купува”, каза Блинерт и допълни, че “ни е необходим много конкретен прогрес в превенцията и социалната помощ на терен”.

Германският комисар отбеляза, че в страната трябва да бъдат открити повече лечебни центрове, където пристрастените към наркотици ще могат да ги употребяват в контролирани условия по по-малко рисков начин. Към момента в Германия има 31 подобни центрове, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
487 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.29 | 19:14

1
К’Ур за швабите

Добави коментар

Водещи новини