Украинският премиер е в Прага, ще води преговори за военна помощ с ЕС

  • 28 май 2024 11:58

  • 404
  • 1
Украинският премиер е в Прага, ще води преговори за военна помощ с ЕС
© Getty Images (архив)

Украинският премиер Денис Шмигал ще се срещне днес в Прага с група лидери на страни от Европейския съюз, за да обсъдят военната помощ за Киев за борбата му срещу руската инвазия, съобщи чешкият премиер Петър Фиала, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14021

Коментирайки срещата, която ще се проведе тази вечер, Фиала потвърди, че първите доставки на боеприпаси, придобити от страни извън ЕС по водената от Чехия инициатива, може още следващия месец да достигнат до Украйна.

Ще обсъдим въпросите, свързани с координацията и засилването на помощта за Украйна в тези тежки времена, заяви Фиала по време на пресконференция, излъчена на живо по телевизията.

На работната среща тази вечер ще присъстват премиерите на Нидерландия, Дания и Латвия, както и президентът на Полша. Сред тях са някои от най-видните европейски поддръжници на военна помощ за Украйна.

Нидерландия съобщи днес, че ще достави на Украйна части за системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ и че разговаря с други страни за сглобяването на пълен комплекс.

Нидерландия обяви, че ще достави на Киев система „Пейтриът“, но не съвсем

Фиала също така подкрепи наскоро изразената позиция на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заявил, че западните страни трябва да премахнат ограниченията, които възпират Украйна да използва доставените оръжия за удари по руска територия.

Последвайте канала на

Владимир Василев
404 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.28 | 12:41

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини