Министрите на отбраната от ЕС ще обсъдят днес помощта за Украйна и оръжейната промишленост

  • 28 май 2024 08:13

  • 539
  • 2
Министрите на отбраната от ЕС ще обсъдят днес помощта за Украйна и оръжейната промишленост
© Getty Images, архив

Министрите на отбраната от Европейския съюз ще се срещнат днес в Брюксел, за да обсъдят военната помощ за Украйна и усилията за укрепване на европейската отбранителна промишленост, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14009

ЕС обеща военна помощ от 5 милиарда евро (5,4 млрд. долара) за Украйна чрез извънбюджетен фонд, наречен Европейски механизъм за подкрепа на мира (European Peace Facility). Плащанията обаче се бавят от Унгария. Всяка държава член на ЕС има право на вето.

"Това забавяне може да се измери в човешки живот", заяви вчера ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел след среща на външните министри от ЕС. "Договорихме се унгарското участие в Европейския механизъм за мир да не бъде използвано за оказване на военна подкрепа на Украйна", допълни той.

Министрите ще обсъдят положението на бойното поле в Украйна. В дискусиите ще участват също украинският министър на отбраната Рустем Умеров и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пише БТА.

Русия заяви, че е превзела две населени места в Украйна

В дневния ред е включен и изготвен от Европейската комисия през март план на стойност 1,5 млрд. евро за укрепване на оръжейната промишленост на ЕС, за да бъде съюзът по-добре подготвен да отбранява себе си и да въоръжава Украйна, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
539 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.28 | 12:47

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Джугашвили

2024.05.28 | 08:33

1
Малоумници .

Добави коментар

Водещи новини