Търговец на антики, сигнализирал за кражбите от Британския музей, бил напълно сигурен в твърденията си

  • 27 май 2024 22:47

  • 3905
  • 1
Търговец на антики, сигнализирал за кражбите от Британския музей, бил напълно сигурен в твърденията си
© Wikipedia

Търговецът на антики, който пръв съобщава за кражби от Британския музей, заяви, че е бил "абсолютно сигурен", че е предоставил "неопровержими" доказателства, но първоначално институцията отхвърля твърденията му, съобщава БТА.

Итаи Градел, който е университетски преподавател и колекционер, предупреждава музея за подозренията си за кражби през 2021 г. Той обаче не получава отговор в продължение на месеци, а първоначалното вътрешно разследване неправилно стига до заключение, че твърденията му са неоснователни.

В крайна сметка се оказва, че около 2000 експоната липсват, повредени или откраднати.

Протест на служителите във Ватиканските музеи

"Първоначално Британският музей не каза нищо. Чаках месеци наред и няколко пъти писах, за да получа отговор, но минаха, мисля, пет месеца, преди най-накрая да ми отговорят, че всичко е наред. Нищо не било изчезнало", каза Гардел пред Би Би Си.

Запитан доколко е сигурен, че е прав, колекционерът отговаря: "Бях абсолютно сигурен, 100 процента, че доказателствата, които изпратих, са неопровержими. Нямаше никаква грешка в тях. Единственото алтернативно обяснение би било, че съм фалшифицирал документите, които съм им изпратил, обработил съм ги с фотошоп или нещо подобно, защото съм някакъв луд, който търси внимание".

По-късно обаче Британският музей му се извини, а директорът и заместник-директорът напуснаха постовете си.

Оттогава около 626 предмета са върнати, а Би Би Си съобщи, че Федералното бюро за разследване (ФБР) разследва продажбата на евентуални съкровища на Британския музей на купувачи от САЩ.

Американските власти са помогнали и за връщането на 268 предмета, за които музеят твърди, че са негова собственост, и които са били продадени на колекционер във Вашингтон.

Британският музей отказа да коментира съдействието от страна на ФБР.

Предприети са правни действия през месец март срещу бившия куратор в музея Питър Хигс, който беше уволнен през юли м.г. Той е разследван от полицията, но не са му предявени обвинения досега.

Хигс работи в продължение на 30 години в отдела за Древна Гърция и Рим в Британския музей. Той не присъства на заседание на Висшия съд в Лондон заради влошеното си здравословно състояние. Хигс смятал да оспорва иска срещу него, стана ясно в съдебната зала. Британският правосъден министър Хедър Уилямс нареди на бившия куратор да върне откраднати експонати, ако има такива у него. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3905 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2024.05.28 | 01:37

1
Мръсни рашисти крадливи. Слава Украини ✌️

Добави коментар

Водещи новини