Преизбраният литовски президент поиска да се увеличат разходите за отбрана

  • 27 май 2024 17:26

  • 236
  • 3
Преизбраният литовски президент поиска да се увеличат разходите за отбрана
© Getty Images (архив)

Преизбраният литовски президент Гитанас Науседа призова военните разходи на Литва да бъдат допълнително увеличени, предаде ДПА.

„Мисля, че трябва да се стремим към поне 3,5% от брутния вътрешен продукт в идните години“, каза Науседа на пресконференция във Вилнюс.

Науседа, който си осигури втори петгодишен мандат с убедителна победа на втория тур на изборите вчера, каза, че за модернизацията на литовската армия, въвеждането на задължителна наборна военна служба и разполагането на германска бригада в Литва ще са необходими допълнителни финансови средства.

Литва избира президент на балотаж

Към момента Вилнюс отделя 2,7% от БВП на страната за отбрана, като според предложения на Министерството на финансите от миналата седмица се очаква догодина сумата да възлиза на 3% от БВП.

Според мен това е недостатъчно, заяви Науседа, който многократно призоваваше другите държави-членки на НАТО да увеличат разходите си за отбрана.

Непосредствено след нахлуването на Русия в Украйна германското правителство обеща да разположи в Литва за постоянно бригада в бойна готовност, в състав до 5000 германски войници.

Литовският министър на отбраната Лауринас Касчунас каза, че германските сили може да костват на страната 800 милиона евро през идните години.

Последвайте канала на

Владимир Василев
236 3

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.27 | 20:10

3
Соросопийски пеерас

2024.05.27 | 18:50

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.27 | 17:38

1
Всеки се страхува от руските агресори!

Добави коментар

Водещи новини