ЕС въвежда нов режим на санкции срещу нарушители на човешките права в Русия

  • 27 май 2024 16:47

  • 248
  • 3
ЕС въвежда нов режим на санкции срещу нарушители на човешките права в Русия
© Getty Images

Съветът на ЕС съобщи, че днес е решил да въведе нов режим на санкции срещу отговорните за нарушенията на човешките права в Русия. Санкциите ще бъдат налагани за сериозни нарушения или злоупотреби с правата на човека, за репресии срещу гражданското общество и демократичната опозиция, за подкопаване на демокрацията и върховенството на закона в страната.

Новият режим беше предложен от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа, но не бе възприето предложението му да бъде наречен на покойния руски опозиционер Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный).

Поддръжници на Навални се събраха на възпоменателна церемония на 40-ия ден от смъртта му

С новите мерки ще бъдат налагани търговски ограничения върху износа на оборудване, което може да се използва за вътрешни репресии, както и на оборудване, технологии или софтуер, предназначени основно за използване в информационната сигурност и наблюдението или прихващането на телекомуникации, се пояснява в съобщението.

От днес на една организация и на 19 граждани се налагат санкции, включително на руската Федерална служба за изтърпяване на наказанията (ръководството на руската затворническа система, известно със злоупотреби и малтретиране на политически затворници); федерална агенция за наказателните колонии, където Навални беше държан до смъртта си на 16 февруари; няколко съдии, прокурори и служители на съдебната система, изиграли решаваща роля в съдбата на Навални. На всички санкционирани се налага запор на имуществото и забрана за пътуване до ЕС, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
248 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.27 | 18:12

3
ЕС тотално изтрещя!

2024.05.27 | 17:52

2
Амбреажите нямат права

2024.05.27 | 17:16

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини