Министърът на отбраната на Украйна: Пълноправно членство в НАТО е крайната ни цел

  • 27 май 2024 13:24

  • 423
  • 4
Министърът на отбраната на Украйна: Пълноправно членство в НАТО е крайната ни цел
© Getty Images

Пълноправно членство в НАТО е крайната цел на Украйна, заяви във видеообръщение към Парламентарната асамблея на НАТО в София украинският министър на отбраната Рустем Умеров.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13946

„НАТО означава сигурност и аз съм убеден, че приемането на Украйна в Алианса ще бъде взаимноизгодна стъпка към допълнително укрепване на сигурността в Европа и по света“, каза Умеров. 

Той посочи, че неотдавна Русия започна нова офанзива в Харковска област. По думите му руснаците пренебрегват загубите си и напредват с танкове, бронетранспортьори и пехота и ги възпира единствено куража на украинските въоръжени сили.

„За нас е много трудно, защото не ни достигат оръжия – особено снаряди и системи за противовъздушна отбрана“, каза Умеров. „Русия се опитва да унищожи всичко, което не може да превземе, продължава да убива и да тероризира невинни цивилни“, добави той, цитиран от БТА. 

Имаме нужда от вашата решителност да спрем това, заяви Умеров. По думите му Украйна се нуждае от още противовъздушни оръжия и още оръжия с голям обсег.

Украинският министър на отбраната също така посочи, че руските атаки срещу енергийната инфраструктура на страната му представляват заплаха и за нейните съседи. По думите му е въпрос на време атаките да прекосят границата. Умеров отправи призив към съседните страни да намерят начин да затворят небето над западна част на Украйна от собствената си територия.

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта

Министърът също така изрази подкрепа за Франция и балтийските страни относно повдигнатата от тях възможност за участие на въоръжените сили на партньорските страни в операции на територията на Украйна. Той приветства инициативата за връщане на чуждестранни специалисти на територията на Украйна, които да обучават украинските въоръжени сили. По думите му това би спестило ценно време.

Във връзка с целта на Украйна за членство в НАТО Умеров заяви, че официалните представители на страната му работят в тесни връзки с експерти от алианса, за да постигнат конкретни резултати до срещата на върха на през юли във Вашингтон.

В заключение украинският министър на отбраната изрази благодарност за непоклатимата подкрепа от страна на алианса за Украйна. По думите му тя е важна не само за сигурността и стабилността на страната му, но и за да бъде гарантирано, че принципите на международния законов ред ще продължат да се прилагат и в бъдеще.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
423 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.27 | 16:17

4
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.27 | 13:47

3
Няма да стане,България ,Унгария, Полша, Словакия и Турция са против!
нато

2024.05.27 | 13:44

2
нато ги загробия тия глупаци

2024.05.27 | 13:42

1
usrainski bokluk parvo ne se znae dali shte imash darjava a i da ostane neshto vie nikoga niama da ste clen na nato

Добави коментар

Водещи новини