Бизнес климатът в Германия този месец запазва достигнатото равнище

  • 27 май 2024 13:13

  • 202
  • 1
Бизнес климатът в Германия този месец запазва достигнатото равнище
© Getty Images

Нагласите сред предприятията в Германия остават без промяна този месец. Компаниите са по-малко доволни от текущото си бизнес състояние, но очакванията за бъдещето се подобряват, отчита най-новото проучване на мюнхенския институт "Ифо" (Ifo), цитирано от БТА.

Индексът на "Ифо", отчитащ бизнес климата в Германия, през май остана на ниво от 89,3 пункта. Данните за април бяха ревизирани леко надолу – с 0,1 до 89,3 пункта. Така бизнес климатът през остава на априлското си равнище.

Производственият сектор, търговията и строителството регистрират възстановяване, въпреки че секторът на услугите претърпя лек спад.

Икономиката на Германия се измъква стъпка по стъпка от кризата, смятат експертите на "Ифо".

Подобряване на бизнес климата в Германия през април до 11-месечен връх

В промишлеността бизнес климатът се подобрява за трети пореден път. Компаниите са значително по-удовлетворени от текущото си бизнес състояние. Освен това, перспективите за идните месеци са по-малко песимистични, отколкото през април. Неизпълнените поръчки обаче продължиха да намаляват.  

В сектора на услугите бизнес доверието се понижи. Това се дължи на малко по-лоши оценки на компаниите за текущата им бизнес ситуация. Очакванията обаче се подобриха леко. Компаниите съобщиха за допълнителни нови поръчки.

В търговията бизнес климатът значително се подобри. Бизнес очакванията нараснаха значително, но все пак остават скептични. Текущата ситуация също изглежда по-добра, тенденция, движена предимно от сегмента на едро.

В строителството бизнес климатът отново се подобри през май. Компаниите бяха по-удовлетворени от текущото си бизнес състояние и очакванията им също са по-малко песимистични. Липсата на поръчки обаче остава основен проблем.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
202 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 16:18

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини