Папата прокара пътя за канонизиране за първия светец от поколението на милениалите

  • 24 май 2024 20:33

  • 2653
  • 5
Папата прокара пътя за канонизиране за първия светец от поколението на милениалите
© getty (архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март проправи пътя за канонизиране на първия светец от поколението на „милениалите“,  като приписа второ чудо на 15-годишен италиански компютърен гений, починал от левкемия през 2006 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Роденият в Лондон на 3 май 1991 г. Карло Акутис, който още като дете се е преместил с родителите си италианци в Милано, беше най-младият съвременен човек, който Франциск обяви за блажен през 2020 г. в Асизи.

По време на вчерашната си среща с ръководителя на ватиканския отдел за обявяване на светци кардинал Марчело Семераро папата съобщи, че е признал второ чудо, приписвано на Акутис.  

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март обяви, че ще свика Консистория на кардиналите, за да обсъди канонизацията на Акутис, както и на други трима блажени.

Наричан светецът покровител на интернет, Акутис използваше природния си технически талант, за да създаде уебсайт за каталогизиране на чудеса и да се погрижи за уебсайтовете на някои местни католически организации.

Той бе самоук. Още в началното училище Акутис се научил да програмира с помощта на университетски учебник по информатика, а след това започнал да редактира видеоклипове и да създава анимация.

Акутис, който почина от остра левкемия на 12 октомври 2006 г., бе поставен на пътя към канонизиране, след като Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март одобри първото приписвано му чудо: изцелението на 7-годишно бразилско момче от рядко заболяване на панкреаса, след като то влязло в контакт с реликва на Акутис - парче от една от неговите тениски.

Второто чудо, което беше признато вчера, е свързано с жена от Коста Рика, която през юли 2022 г. отива на поклонение до гроба на Акутис в Асизи, за да се помоли за изцеление на дъщеря си, която страда от тежка травма на главата, след като паднала от велосипед.

Младата жена започнала да проявява признаци на възстановяване веднага след молитвата на майка си.

Още като малко момче Акутис показва силна религиозна отдаденост, която изненадала нерелигионзите му родители.

Майка му, Антония Салцано, си спомня в интервю, че от 3-годишна възраст той искал да посети църквите, през които минавали в Милано, а на 7 години искал да приеме тайнството Свето причастие, като прави изключение от обичайното изискване за възраст.

Неговата любознателност в тази област накарала Салцано да учи теология, за да отговаря на въпросите му, което отново я направило вярваща.

Акутис е погребан в Асизи по собствена молба, тъй като е станал почитател на свети Франциск от Асизи заради неговата отдаденост на бедните.

Умбрийският град е бил една от любимите дестинации за пътуване на момчето. Тялото му, облечено в спортен екип и маратонки, беше изложено за поклонение в светилище в града, а сърцето му е изложено в реликварий в базиликата „Свети Франциск“.

Папа Франциск канонизира първата светица от родната си Аржентина

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2653 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 19:41

5
Папата е еретик!

2024.05.25 | 17:29

4
❤️ Г­­о­р­­­е­­щ­и­ ­­м­­­о­­м­и­­ч­­­е­­т­­­а­­­ ­в­и­­ ­­­о­­­ч­­­а­к­в­а­­т ­­­-­ X­­1­8­­.­­F­U­­N

2024.05.25 | 05:42

3
❤️ Г­­о­р­е­­­щ­­­и­­­ ­­­м­­о­­м­­и­­ч­е­­­т­а­­­ ­­­в­­­и­­­ ­­­о­ч­а­­­к­­­в­а­т ­­-­ X­1­8­­­.­F­­­U­N

2024.05.24 | 23:50

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Mona Lisa

2024.05.24 | 21:06

1
Ima frenski Pass Homer 1

Добави коментар

Водещи новини